Το κλίμα στήριξης αλλά και συγκίνησης φάνηκε μέσα από τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ουκρανό ομόλογό του σε καταφύγιο στο Κίεβο, από όπου έγιναν οι κοινές δηλώσεις καθώς νωρίτερα ήχησαν σειρήνες. Τα κοινά σημεία ανάμεσα σε Ουκρανία και Ελλάδα υπογραμμίστηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία έγιναν αναδρομές στην ιστορία.
«Ήταν συγκινητικό για μένα ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε», είπε ο κ. Δένδιας.
«Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση. Ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει ο αγώνας για την ελευθερία» τόνισε ο Κουλέμπα στη συνέντευξη Τύπου.
H επίσκεψη Δένδια στο Κίεβο
Τις ρωσικές επιθέσεις, τις κινήσεις αναθεωρητισμού αλλά και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου καταδίκασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το Κίεβο, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του. Την ίδια στιγμή, εστίασε και στις στενές διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ενώ μίλησε για τα «ρωσικά εγκλήματα πολέμου» και αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας».
«Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ξεκαθάρισε ακόμη ο Νίκος Δένδιας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε, από την πλευρά του, στη στάση της ελληνικής πλευράς ενώ αναφέρθηκε στο μήνυμα από την επίσκεψη Δένδια.
Από καταφύγιο, όπου μεταφέρθηκε με ασφάλεια ο Έλληνας υπουργός, δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Νίκου Δένδια και Ντμίτρο Κουλέμπα καθώς σειρήνες ήχησαν την ώρα που ο πρώτος βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις κοινές δηλώσεις, ο κ.Δένδιας κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα εστίασε στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας.
«Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο Κουλέμπα τόνισε, από τη μεριά του, πως «η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας».
«Εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε» πρόσθεσε.
Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ
«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη είναι μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές οι απώλειες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς λίστας τυφλών επιθέσεων εναντίον πολιτών που εξαπολύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Η Ελλάδα είναι βαθιά δεσμευμένη στην καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Έχω στείλει γράμμα στο Δικαστήριο και το έχω επισκεφτεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση στάτους υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που θέλουν να στείλουν βοήθεια. Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στην ανάγκη χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο».
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά που δείχνει. «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Έναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Η απάντηση μας είναι απλή. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είμαι χαρούμενος να υποδεχτώ στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τον κ. Δένδια. Ο Έλληνας ομόλογός μου θα μπορούσε να μην έρθει για λόγους ασφαλείας, αλλά ήρθε και αυτό είναι μια πράξη γενναιότητας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ευρύς ο κύκλος των θεμάτων που συζητήσαμε, αλλά υπήρξε ο συναγερμός και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στο υπόγειο. Η επίσκεψη του υψηλού Έλληνα αξιωματούχου και η σημερινή συνέντευξη τύπου στο καταφύγιο είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας» επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση. Ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει ο αγώνας για την ελευθερία» τόνισε και συνέχισε:
«Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη για την παροχή της βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ο οπλισμός που τώρα παραδίδεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία για να έχει η χώρα μου την ευκαιρία να προστατεύσει την ακεραιότητα της. Σήμερα ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων ΒΜΒ-1 και ευχαριστούμε για την βοήθεια. Έθεσα μερικά ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει όσους πυραύλους θέλει να στέλνει επίστρατους από τις φυλακές αλλά εμείς θα νικήσουμε και θα κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που μας βοήθησαν».
«Ευχαρίστησα την Ελλάδα για την προθυμία να χτίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση της Οδησσού. Ευχαριστώ την Ελλάδα που βοηθά τους ουκρανούς στην ελληνική επικράτεια» κατέληξε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Προτού περάσει το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο κ.Δένδιας περπάτησε στην πόλη του Κιέβου.
«Καλωσήρθες στο Κίεβο, επιτέλους συναντιόμαστε εδώ» είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του με τον τελευταίο να του απαντά: «Σε είδα χθες στην οθόνη, σήμερα από κοντά».
Στη συνέχεια, ο Κουλέμπα αναφέρθηκε στις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας λέγοντας τα εξής: «Ξύπνησα και κυριολεκτικά άκουσα κάτι σαν να δονείται. Τη Δευτέρα υπήρξαν αυτές οι επιθέσεις από αέρος από τις 08:00 έως τις 09:00».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για την πορεία του πολέμου δήλωσε από τη μεριά του: «υπάρχει η αίσθηση ότι πηγαίνετε καλά».
Τα κόκκινα λουλούδια
Κάποια στιγμή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άφησαν κόκκινα λουλούδια στον τοίχο με τις φωτογραφίες των στρατιωτών που έπεσαν νεκροί τον πόλεμο.
«Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα» υπογράμμισε ο Κουλέμπα, φωτίζοντας τις τραγικές πτυχές του πολέμου.
Στη συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ.Δένδιας αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις από τη Μόσχα, μίλησε για την ιρανική προέλευση των drones.
«Αντέχετε, είναι απίστευτο»
«Αντέχετε. Αυτό είναι απίστευτο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εστιάζοντας στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση.
Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μπήκαν στο γραφείο του Κουλέμπα, όπου ο τελευταίος έδειξε στον Νίκο Δένδια έναν πίνακα.
«Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχω φέρει σε αυτό το γραφείο. Η φωτογραφία τραβήχθηκε τρία χρόνια πριν. Απεικονίζονται 128 άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων. Εκπαιδεύονται για το Ντονμπάς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.
Οι συναντήσεις Δένδια
Οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία όπως και ζητήματα που αφορούν στην ομογένεια βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, στο Κίεβο, από όπου καταδίκασε τις κινήσεις αναθεωρητισμού.
Όπως έγραψε σε tweet του από την επίσκεψη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης.
«Ατζέντα: κοινοβουλευτική διπλωματία, σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά θέματα και ελληνική ομογένεια. Καταδίκασα πλήρως τον αναθεωρητισμό. Ευχαρίστησα την Λίνα Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών» έγραψε στο Twitter ο κ.Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας έχει φτάσει στο Κίεβο, με τρένο μέσω Πολωνίας, όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας Μανώλης Ανδρουλάκης. Ξεναγήθηκε σε κοντινή περιοχή όπου ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Κιέβου, τού έδειξε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από τα drone που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη στο Κίεβο, είναι η τρίτη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό. Η παρουσία του όμως στο Κίεβο ερμηνεύεται και ως κίνηση συμβολισμού «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».
«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», σημείωσε χθες ο κ. Δένδιας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.