Τέλος στα σενάρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων (στα οποία επιμένει για δικούς της λόγους η Άγκυρα) φαίνεται να βάζει το Κίεβο δια του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλους της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Σε tweet του που ανάρτησε την Πέμπτη, ο Ουκρανός αξιωματούχος διαμηνύει ότι εκεχειρία χωρίς απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων είναι αδύνατη, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες Κιέβου – Μόσχας τύπου Μινσκ (το 2015).
Ο Ποντολιάκ δεν διευκρινίζει εάν όταν μιλάει για αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων εννοεί και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε το 2015. «Διαπραγματευτική μας ομάδα τα όπλα» σημειώνει δε.
«Μην μάς προσφέρετε κατάπαυση του πυρός – αυτό είναι αδύνατο χωρίς την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για νέο «Μινσκ» και την επαναφορά του πολέμου σε λίγα χρόνια. Έως ότου η Ρωσία είναι έτοιμη να απελευθερώσει πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη, η διαπραγματευτική μας ομάδα είναι τα όπλα, οι κυρώσεις και τα χρήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Do not offer us a ceasefire – this is impossible without total Russian troops withdrawal. Ukraine is not interested in new "Minsk" and the war renewal in a few years. Until 🇷🇺 is ready to fully liberate occupied territories, our negotiating team is weapons, sanctions and money.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 19, 2022
Ζελένσκι: «Κόλαση» στο Ντονμπάς- Πρόοδος στην απελευθέρωση του Χαρκόβου
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», δήλωσε από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.
«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.
Η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άρματα μάχης και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Μόσχα θέλει πρωτίστως να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων που ελέγχουν εν μέρει από το 2014 φιλορώσοι αυτονομιστές.
Ωστόσο «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου», ενώ «οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση, και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.