Υπό τους ήχους του θρήνου από μία γκάιντα και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ολοκληρώθηκε στο παλάτι του Ουίνσδορ η λαμπρή τελετή, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία είπε το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Η πολύωρη τελετή ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.
Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό. Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Το κρυφό νόημα πίσω από τα λουλούδια
Μεγάλη εντύπωση έκανε σε πολλούς το στεφάνι με τα λουλούδια που κοσμούσε το φέρετρο της 96χρονης βασίλισσας, το οποίο μάλιστα επέλεξε ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχός της, βασιλιάς -πλέον- Κάρολος.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Harpers Bazaar, η επιλογή των συγκεκριμένων λουλουδιών αποτελεί μία ρομαντική ωδή στη σχέση της βασίλισσας Ελισάβετ με τον επί 74 χρόνια σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.
Ειδικότερα, το στεφάνι αυτό αποτελούνταν από ένα μικρό μπουκέτο με λουλούδια, το οποίο είχε πανομοιότυπη σύνθεση με εκείνο που η ίδια κρατούσε στο γάμο τους, που πραγματοποιήθηκε το 1947.
Το μπουκέτο ετάφη μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ και αποτελούνταν από ανακυκλώσιμο υλικό, κατ’ απαίτηση του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος είναι γνωστός υπέρμαχος του περιβάλλοντος.
Αποτελούνταν από μία σύνθεση φυτών, τα οποία καλλιεργούνται στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, τον Οίκο Χάικγροβ και τον Οίκο Κλάρενς και είχαν επιλεχθεί για τη συμβολική τους αξία.
Η βρετανική βελανιδιά συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης, το δεντρολίβανο τις αναμνήσεις και η μυρτιά τον χαρούμενο γάμο.
Τα λουλούδια του μπουκέτου περιλάμβαναν, επίσης, τριαντάφυλλα, γεράνια, ντάλιες, φθινοπωρινές ορτανσίες και σκαμπιόζα, όλα στα χρώματα της βασιλικής οικογένειας.