Καζάνι που βράζει η Σρι Λάνκα: Ο πρωθυπουργός ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα διέφυγε στο εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής.

Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”, δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται και ο ίδιος από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες. Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια να εμποδίσει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ