Το «κύμα» ακραίας ζέστης που πλήττει τη νοτιοδυτική Ευρώπη εδώ και πολλές ημέρες αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του σήμερα στην Ισπανία, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε χθες Τετάρτη τους 45 βαθμούς Κελσίου, και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου στη Γαλλία.
«Η σημερινή αναμένουμε ότι θα είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτού του καύσωνα», ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET).
Σχεδόν το σύνολο της Ισπανίας είχε τεθεί χθες σε κατάσταση συναγερμού, με εξαίρεση το αρχιπέλαγος των Κανάριων νήσων. Η Ανδαλουσία, η Εστρεμαδούρα και η Γαλικία έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) στο Αλμόντε της Ανδαλουσίας, ενώ σε πολλές πόλεις της νότιας Ισπανίας, όπως η Σεβίλλη, η Κόρδοβα και η Μπανταχόθ, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Στο τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα πέσει στη νότια και τη δυτική Ισπανία, ενώ η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας καθώς ο καύσωνας μετακινείται προς τα βόρεια, τη Γαλλία και στη συνέχεια τη Βρετανία.
Η κορύφωση του καύσωνα στη Γαλλία αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
«Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με έναν καύσωνα που θα γίνει έντονος μεταξύ της Κυριακής και της Τρίτη», σημείωσε η υπηρεσία. «Οι θερμοκρασίες θα μειωθούν σταδιακά από τα δυτικά από την Τρίτη, Τετάρτη».
Ζέστη και φλόγες
Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι νοτιοδυτικές και η κοιλάδα Ρον.
Λόγω του καύσωνα πολλές πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ισπανία.
Στην Πορτογαλία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην επαρχία Αβέιρο (βόρεια). Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio da Manha, πρόκειται για μια γυναίκα περίπου 50 ετών.
Το κέντρο της χώρας, που φλέγεται ακόμη σήμερα, παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή από τις πυρκαγιές, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα λόγω της ζέστης και των ισχυρών ανέμων.
«Ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου όπου η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνει συστηματικά τις συνθήκες τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω «του πάρα πολύ ξηρού εδάφους» και των επιπτώσεων από τις θερμοκρασίες στους παγετώνες στις Άλπεις: «Είναι μια πολύ κακή εποχή για τους παγετώνες», υπογράμμισε, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση στην Ιταλία μεγάλου όγκου του παγετώνα Μαρμολάντα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων.
Στη Γαλλία δύο πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από «την ξηρή βλάστηση», έχουν κάψει από την Τρίτη το απόγευμα 27.000 στρέμματα στην περιοχή του Μπορντό.
Η ένταση του δεύτερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα μέσα σε ένα μήνα ενδέχεται να είναι «ισοδύναμη» με τον φονικό καύσωνα του 2003 (με σχεδόν 19.500 νεκρούς στη Γαλλία), εκτίμησε ο Ματιέ Σορέλ, κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Ο καύσωνας εκείνος είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθούν σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.
Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για ένα κύμα «ακραίας ζέστης» από την Κυριακή, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.