«Έχουμε αναπτύξει πάνω από 3.000» μέλη σωστικών συνεργείων, πρόσθεσε ο υπουργός. Προηγούμενες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 1.200.
Κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες, χρησιμοποιώντας σκαπάνες, φτυάρια κι ό,τι άλλο μπορούν να βρουν, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που κήρυξε προχθές Κυριακή τριήμερο εθνικό πένθος, πήγε χθες στον τόπο της καταστροφής.
Είπε πως θα πάρει μαζί «την οδύνη, τις κραυγές, την απόγνωση, τα δάκρυα των ανθρώπων», αλλά υποσχέθηκε στους κατοίκους πως «η Τεχερίας θα ξανασηκωθεί όπως ο φοίνικας, η Τεχερίας θα ξαναγεννηθεί», δεσμευόμενος πως θα ανοικοδομηθούν «ένα-ένα» τα σπίτια και τα καταστήματα που καταστράφηκαν.
President @NicolasMaduro toured the Las Tejerías Disaster Zone and ratified all the support for the affected families. #TejeríasRenacerá #น้ําท่วมนนทบุรี pic.twitter.com/K0ZGhBzLdA
— Amo el Surf (@FaoSurfista) October 11, 2022
«Παγιδεύτηκα από τα κύματα και δεν είχα καμία άλλη επιλογή παρά να σκαρφαλώσω στην ταράτσα και να κρατηθώ από μια κεραία», αφηγήθηκε ο 65χρονος Χοσέ Σαντιάγο. «Τα λασπόνερα μου έφταναν ως τον λαιμό. Ήμουν έτοιμος (να πεθάνω). Αν κράταγε άλλα πέντε λεπτά, θα είχα πνιγεί».
«Η Τεχερίας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, θα φύγουμε, είναι αδύνατο να συνέλθουμε», είπε ανάστατος ο Ισαάκ Καστίγιο, 45χρονος έμπορος.
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες
Πολλά καταφύγια για τις πληγείσες οικογένειες άνοιξαν στη Μαρακάι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αράγουα, όπου υπάγεται η Λας Τεχερίας.
Στο Καράκας και αλλού, ανακοινώθηκαν σημεία συγκέντρωσης ειδών για τους πληγέντες. «Έφερα πόσιμο νερό, γάλα σε σκόνη, γλυκίσματα για τα παιδιά και μερικά ρούχα για αγόρια», είπε η Κάρλα Κουέρβο, 39 χρονών, μητέρα, αφήνοντας το πακέτο της στο σημείο συλλογής Ángeles de la Autopista («Άγγελοι του αυτοκινητόδρομου») στο Καράκας. «Ελπίζω πως θα γίνουν κι άλλες δωρεές. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, τίποτα πια».
Πέρα από την καταστροφή στη Λας Τεχερίας, πλημμύρες και κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης σε αρκετές άλλες τοποθεσίες το σαββατοκύριακο, ειδικά στην πολιτεία Σούλια, καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, και στην Τσορονί, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική Θάλασσα.
Το 1999, τεράστιες κατολισθήσεις σκότωσαν κάπου 10.000 ανθρώπους στην πολιτεία Βάργκας (βόρεια).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ