Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό του τρικομματικού συνασπισμού, ο οποίος κατέστη εφικτός μετά από πιέσεις της Άγκυρας για συνεργασία δύο κομμάτων της τουρκοκυπριακής Δεξιάς (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα) με το κόμμα των εποίκων (Κόμμα Αναγέννησης), η “κυβέρνηση” Σανέρ διαλύθηκε λόγω της αδυναμίας της “βουλής” να σχηματίσει απαρτία.
Και αυτό γιατί μετά το μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της “βουλής” από “βουλευτές” των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολούθησε μποϊκοτάζ και από δυσαρεστημένους βουλευτές των κομμάτων της “συγκυβέρνησης”.
Πλέον, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ καλείται να λάβει αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσει, με τα τ/κ μέσα να μεταδίδουν ότι τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε θα δώσει εντολή στα κόμματα να διερευνήσουν το κατά πόσον μπορούν να σχηματίσουν “κυβέρνηση” είτε θα προκηρύξει άμεσα “βουλευτικές” εκλογές.
Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 6 Φεβρουαρίου τάσσονται και τα δύο μεγάλα κόμματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το κόμμα της Αριστεράς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.
Ωστόσο, το κόμμα της Αριστεράς ζητά την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για προεκλογικές απαγορεύσεις, αφού εκφράζει ανησυχίες ότι η υπό διάλυση “κυβέρνηση” θα προχωρήσει σε παραχώρηση νέων “υπηκοοτήτων” σε Τούρκους πολίτες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Στόχος το Κυπριακό και η αλλαγή πολιτεύματος
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών αναμένεται να φέρει νέες εντάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην προεδρία των Τουρκοκυπρίων, θεωρείται βέβαιο ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εδραιώσει την επιρροή της, μέσω της εκλογικής νίκης του κόμματος της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και στις “βουλευτικές” εκλογές.
Μάλιστα, ενδεχόμενη επικράτηση του κόμματος Εθνικής Ενότητας και εξασφάλιση από μέρους του τού πλήρους ελέγχου της “βουλής” αναμένεται να επιταχύνει σχεδιασμούς που αφορούν στην αλλαγή του πολιτεύματος στα κατεχόμενα στο πρότυπο της αλλαγής πολιτεύματος στην Τουρκία το 2017.
Πέραν τούτου η πολιτική αστάθεια που θα επιφέρει μια νέα εκλογική μάχη παραπέμπει την όποια συζήτηση για το Κυπριακό στις ελληνικές καλένδες, γεγονός που είναι προς όφελος του Τατάρ ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με ατζέντα την μη-διαπραγμάτευση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Νέες εργασίες στο Βαρώσι
Η διάλυση της “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη νέων εργασιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων προς υλοποίηση των εξαγγελιών για διάνοιξη μιας περιοχής έκτασης 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου βρίσκονται περιουσίες 37 Ελληνοκυπρίων.
Χτες στην κατεχόμενη πόλη μπήκαν μπουλντόζες για καθαρισμό τμήματος της πόλης που περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας και την οδού Ερμού. Μετά την δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο από το τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Άγκελα Μέρκελ ζητώντας της να “ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό” και του τερματισμού των τουρκικών ενεργειών στην πόλη των Βαρωσίων.
Πηγή: DW