Το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο, το οποίο κατείχε Ρώσος ολιγάρχης κατασχέθηκε από τις Ιταλικές αρχές χθες βράδυ και είναι ένα από τα 4 υπερπολυτελή σκάφη που κατασχέθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συζητείται πως η αναφορά Πούτιν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είχε ως βασικούς αποδέκτες την ελίτ της χώρας του, αφού μόνο 18 ολιγάρχες έχασαν 83 δισ από την στιγμή της εισβολής.
Αυτό είναι το ιστιοπλοϊκό σκάφος αναψυχής «Α» και είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο. Έχει μήκος 143 μέτρα και η αξία του ξεπερνά τα 530 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το πλωτό παλάτι μέχρι και πριν από λίγες ώρες βρισκόταν στην ιδιοκτησία ενός Ρώσου ολιγάρχη, του Αντρέι Μελνιτσένκο. Σήμερα ανήκει στις Ιταλικές αρχές καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής προχώρησαν στην κατάσχεση του πολυτελούς σκάφους που βρισκόταν στην Τεργέστη.
Ο Αντρέι Μελνιτσένκο είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης παραγωγού εταιρείας λιπασμάτων EuroChem Group αλλά και της εταιρείας άνθρακα SUEK και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ένωση είναι ένας από τους 36 επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να συζητήσουν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης.
Το επιβλητικό ιστιοπλοϊκό «Α» είναι ένα από τα συνολικά 4 υπερπολυτελή σκάφη Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Παρελθόν για τον ιδιοκτήτη του όμως αποτελεί και αυτό το ιδιωτικό αεροσκάφος.
Συνδέεται με τον Γιουτζίν Σβίντλερ και είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης για να απογειωθεί την Τετάρτη όμως ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας πρόλαβε να αλλάξει τη νομοθεσία.
«Γονατίζουν» οι Ρώσοι ολιγάρχες
Η Σοβιετική Ένωση πράγματι ζούσε όλη την ώρα σε συνθήκες κυρώσεων, εξελισσόταν και κατέγραψε κολοσσιαίες επιτυχίες.
Οι αγορές ανέκαμψαν μετά από τη χθεσινή δήλωση Πούτιν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που επιμένουν ότι η αναφορά του Ρώσου Προέδου είχε ως αποδέκτες την ελίτ της χώρας του. Γιατί;
Οι απώλειες των Ρώσων Ολιγαρχών είναι ήδη τεράστιες καθώς μόνο 18 ολιγάρχες έχασαν 83 δισεκατομμύρια ευρώ, από την στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας πετροχημικών είναι αυτός που χτυπήθηκε περισσότερο έχοντας χάσει 13,1 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο Λεονίντ Μίκελσον, ιδιοκτήτης της NOVATEK που έχασε 12,5 και τρίτος σε απώλειες έρχεται ο Αλεξέι Μορντασόφ, πρόεδρος της χαλυβουργίας silverstar με απώλειες και 9,43 δισ. ευρώ.
«Υποστηρίζουν τον Πούτιν, κλέβουν από τον ρωσικό λαό και επιδιώκουν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας. Είναι μέρος αυτής της κλεπτοκρατίας που υπάρχει στη Μόσχα και πρέπει να συμμεριστούν τον πόνο αυτών των κυρώσεων», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Μεταξύ των μεγάλων χαμένων και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ο οποιός εκτός του ότι έχει ήδη χάσει 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί πια ούτε να χαρεί αλλά ούτε και να πουλήσει τα δύο πολυτελή σπίτια που διαθέτει στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών και το εμβληματική έπαυλη αξίας 184 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτη στους κήπους του Κένσινγκτον.