Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου κατάπαυση του πυρός, ύστερα απο την διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών.
Η εκεχειρία στη Λιβύη φαίνεται να είναι σε ισχύ, αφού οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την αναστολή της επιχείρησής τους για την κατάληψη της Τρίπολης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ανακοίνωσε χθες ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ΚΕΕ να συμφωνεί.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».
Αν και ο ΛΕΣ την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».
«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.
Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ.
H ανακοίνωση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τα μεσάυνχτα της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.
H κατάπαυση του πυρός αφορά μόνο στην Τρίπολη και όχι στην πόλη της Μισράτας, όπου επίσης προελαύνει ο στρατός του Χάφταρ.
Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα όπλα θα σιγήσουν στις 00:01 (τοπική ώρα) την 12η Ιανουαρίου.
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξάλλου, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί την Κυριακή και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.
Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλάντιμιρ Πούτιν για εκεχειρία στη Λιβύη.
Οι ηγέτες των δύο χωρών που υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον εμφύλιο στη Λιβύη – ο πρώτος τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο δεύτερος των στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ – έδωσαν τα χέρια, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου.
Ερντογάν και Πούτιν κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο λιβυκό ζήτημα να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Ο Λίβυος στρατάρχης είχε αρχικά αρνηθεί το αίτημα των ηγετών της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης καλωσόρισε την πρωτοβουλία Ρωσίας – Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει την επίθεση στην Τρίπολη, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα Ερντογάν – Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση θα γίνει με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο, αφότου οι τρομοκράτες αφοπλιστούν και συλληφθούν για τα εγκλήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως «εκτιμούμε και σεβόμαστε την πρόταση του ρώσου προέδρου, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των τρομοκρατών οι οποίοι δέχονται ενισχύσεις από μια συγκεκριμένη χώρα».
Μάλιστα, ο Χαφτάρ είχε συνεχίσει την προέλασή του, με τις δυνάμεις του να προωθούνται προς τα περίχωρα της Τρίπολη.