Κατακόρυφη πτώση για την τουρκική λίρα – Ιστορικά χαμηλά επίπεδα και διόγκωση του χρέους

ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε ελευθερη πτώση η τουρκική λίρα από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας και του δανεισμού που επέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν. Στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου το τουρκικό νόμισμα έπεσε μέχρι και τις 7,4 λίρες έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στις 7,33 λίρες. 

Στον αερα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα καταλήξει φέτος σε μείωση ΑΕΠ κατά 10%. Η βουτιά αυτή στην τουρκική λίρα καθιστά τις διακοπές στο εξωτερικό πολύ πιο ακριβές, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τον εγχώριο τουρισμό όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία που έχει μετατραπει σε τζαμί .

 

Σημαντικούς κινδύνους απέναντι στη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την αξία της τουρκικής λίρας «βλέπει» η Moody’ s, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μηδενιστεί, το έλλειμμα μεγαλώνει και το εξωτερικό χρέος διογκώνεται.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η Τουκία ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, ωστόσο σήμερα – και εξαιρουμένου του χρυσού – τα συνολικά της διαθέσιμα διαμορφώνονται 46,7 δις. δολάρια και αν εξαιρεθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών, τότε τα καθαρά αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 3 δις. δολάρια. Δεδομένου δε, ότι οι βραχυπρόθεσμες θέσεις σε swaps συναλλάγματος βρίσκονταν στα 54 δις. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση.

Η Moody’ s τονίζει ότι η Τουρκία έχει βρεθεί ξανά σε τόσο δύσκολη θέση, όταν το 2018 βίωσε μία νομισματική κρίση. Τότε ο Ερντογάν προχώρησε σε μία σειρά σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στο ακέραιο, ωστόσο η Τουρκία ξεπέρασε την κρίση.

Σήμερα, η Moody’ s εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε πολύ πιο γενναίες αποφάσεις για να… σώσει την παρτίδα διότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος είναι περιορισμένα και η οικονομία βιώνει ήδη μεγάλες αναταράξεις εξαιτίας της πανδημίας.

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, σημειώνει ο οίκος, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία λόγω των σημαντικών εισαγωγών και της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα. Θα περιορίσει επίσης την ευελιξία της τουρκικής κυβέρνησης σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου του υψηλού χρέους σε ξένο νόμισμα.