Κλώνος της διάσημης μηλιάς του Νεύτωνα, στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ξεριζώθηκε από το πέρασμα της καταιγίδας Γιούνις στη Βρετανία. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν ακόμη δύο «αντίγραφα» του ιστορικού δένδρου, κάτω από το οποίο ο μύθος θέλει τον Νεύτωνα να συλλαμβάνει την θεωρία της βαρύτητας.
Μπορεί κάποιος να μην θυμάται τι ακριβώς λέει ο νόμος, όμως όλοι θυμούνται τη δημοφιλή αυτή ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Ισαάκ Νεύτων ανακάλυψε την βαρύτητα κάτω από μια μηλιά, όταν ο καρπός της έπεσε στο κεφάλι του.
1/8 We’ve just lost our “Newton’s Apple Tree” to Storm Eunice (gravity is such a downer, arf arf). It was planted in 1954, so has stood at the Brookside entrance @CUBotanicGarden for 68 years. An iconic tree, and sad loss. But what does it mean to be “Newton’s Apple Tree”? … a🧵 pic.twitter.com/LFk6ZxSxZ5
— Samuel Brockington (@brockingtonian) February 19, 2022
Η πρώτη μηλιά κάτω από την οποία συνέβησαν όλα αυτά βρισκόταν κοντά στο σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Νεύτωνας, στο Woolsthorpe Manor κοντά στο Grantham στο Lincolnshire. Εκείνη η μηλιά επίσης έπεσε θύμα καταιγίδας τον 19ο αιώνα.
Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, ξεριζώθηκε στο Κέιμπριτζ και το ένα από τα τρία δένδρα-κλώνους που είχαν δημιουργήσει οι επιστήμονες, σύμφωνα με την Daily Mail.
Ο Δρ Σάμιουελ Μπρόκινγκτον, επιμελητής των Βοτανικών Κήπων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι το δέντρο του Λίνκολνσαϊρ «προφανώς έπεσε σε θύελλα (όπως και η δική μας) στις αρχές του 19ου αιώνα».
«Με την εντυπωσιακή τεχνική του μπολιάσματος, θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν απόγονο της ‘Μηλιάς του Νεύτωνα’ στις συλλογές μας» έγραψε ο Δρ Μπρόκινγκτον στο Twitter.
«Η νέα μηλιά-αντίγραφο θα φυτευτεί σύντομα σε άλλο σημείο του κήπου, οπότε το ‘Η Μηλιά του Νεύτωνα’ θα συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.