Καταιγίδα Γιούνις: Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Ευρώπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η καταιγίδα Γιούνις, η οποία σφυροκόπησε σήμερα τη Βρετανία, προτού φθάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους

Με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές ριπές ανέμων, που παρασύρουν στέγες και δέντρα και τα θεαματικά κύματα στις ακτές, η καταιγίδα Γιούνις, η οποία σφυροκόπησε σήμερα τη Βρετανία, προτού φθάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους.

Στην Ολλανδία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων στο Άμστερνταμ και ένας τρίτος στην πόλη Ντίμεν, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης.

«Μην βγαίνετε έξω στον δρόμο. Είναι πραγματικά επικίνδυνα», έγραψε σε τουίτ η αστυνομία της πόλης.
Στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, ένας 60χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Λονδίνο, μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών, έχασε τη ζωή της, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κι ένας 50χρονος σκοτώθηκε κοντά στο Λίβερπουλ (βόρεια), όταν συντρίμμια έπεσαν πάνω στο παρμπρίζ του οχήματός του, ανέφερε η βρετανική αστυνομία. Άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα πεσμένο δέντρο στο Χαμσάιρ, στη νότια Αγγλία.

Στο Βέλγιο, ένας 79χρονος Καναδός που διέμενε σε ένα σκάφος στη μαρίνα του Ύπρ (δυτικά) έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε στο νερό προσπαθώντας να πιάσει αντικείμενα που είχε παρασύρει ο αέρας, είπε η τοπική αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι βρετανικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό σε ύψιστο επίπεδο, καθώς το καιρικό φαινόμενο που πλήττει τις τελευταίες ώρες το Νησί θεωρούνται ακραίες και επικίνδυνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα οι αρχές, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά, ενώ τρένα και αεροπλάνα είναι καθηλωμένα σε σταθμούς και αεροδρόμια, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε, χιλιάδες ταξιδιώτες ακύρωσαν το πρόγραμμά τους, καθώς οι ταχύτητες των ανέμων είναι ρεκόρ και οποιαδήποτε μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

Οι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν τη συγκεκριμένη καταιγίδα χειρότερη από εκείνη που είχε πλήξει το Νησί το 1987, η οποία είχε χαρακτηριστεί «Μεγάλη Καταιγίδα», με τους ανέμους να αγγίζουν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα στο Δυτικό Σάσεξ.Μεγάλη προσοχή στα νοτιοδυτικά και στα νοτιοανατολικά

Τις προηγούμενες ώρες οι περιοχές στη νοτιοδυτική και στη νοτιοανατολική Βρετανία είχαν μπει σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού». Από το μεσημέρι, οι βρετανικές αρχές απέσυραν το ύψιστο επίπεδο συναγερμού στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά διατήρησαν την αυστηρή σύσταση οι κάτοικοι να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να είναι άκρως επικίνδυνα και το επόμενο διάστημα.

Στην Ουαλία όλα τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων. Στην περιοχή Brigade, οι άντρες της Πυροσβεστικής βοήθησαν σχεδόν 1.000 άτομα να εκκενώσουν από κτίρια που υπέστησαν ζημιές, χωρίς να καταγραφεί κάποιος τραυματισμός.

Σε κόκκινο συναγερμό το Λονδίνο

Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν, καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους ενώ ανάλογη σύσταση έλαβαν και οι κάτοικοι της υπόλοιπης νοτιοανατολικής Αγγλίας, καθώς και της δυτικής Ουαλίας.

Σε βίντεο που έχουν ανέβει στα social media, οι θυελλώδεις άνεμοι ξεριζώνουν δέντρα ενώ τα αεροπλάνα προσπαθούν να προσγειωθούν με ασφάλεια.

Οι ριπές ανέμου από την καταιγίδα «Γιούνις» που πλήττει τη νοτιοανατολική Βρετανία, έφθασαν σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ στο «Isle of Wight», το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας που βρίσκεται στη Μάγχη, αγγίζοντας τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Εικόνες στα social media δείχνουν πελώρια κύματα να «σκάνε» στο Φάρο του Νιου Χέιβεν. Οι ταχύτητες ανέμου στα αμερικανικά μετεωρολογικά πρότυπα παραπέμπουν σε τυφώνα επιπέδου 1 (του πιο χαμηλού δηλαδή).

Οι (κλεισμένοι στα σπίτια τους) Άγγλοι βρήκαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην τηλεόραση τις προσπάθειες των πιλότων να προσγειώσουν στο Χίθροου τα αεροπλάνα εν μέσω της κακοκαιρίας. Η σχετική ζωντανή μετάδοση του βρετανικού Big Jet TV συγκέντρωσε μάλιστα περισσότερους από 100.000 τηλεθεατές:

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Μεταφορών του Λονδίνου, εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο αεροδρόμιο του Χίθροου, τουλάχιστον 65 πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες 114 καθυστέρησαν περισσότερο από 15 λεπτά ενώ στο αεροδρόμιο Gatwick υπήρξαν 15 ακυρώσεις και 67 πτήσεις με καθυστέρηση.

Η British Airways ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός των αεροσκαφών που επιτρέπεται να προσγειώνονται στο Χίθροου «μειώνεται λόγω των θυελλωδών ανέμων».

Εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά και όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει και στην Ουαλία και ο στρατός είναι επί ποδός για βοήθεια όπου χρειαστεί.

Περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στη γειτονική Ιρλανδία.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται νέα συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτων καταστάσεων Cobra για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση του Λονδίνου την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Η καταιγίδα «Γιούνις» πλήττει και τη Γαλλία

Σε πορτοκαλί συναγερμό έχουν τεθεί πέντε διαμερίσματα στη βόρεια και βορειοδυτική Γαλλία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του κινδύνου μεγάλων κυμάτων από το πέρασμα της καταιγίδας «Γιούνις».

Ισχυροί άνεμοι πλήττουν τις τελευταίες ώρες τις γαλλικές ακτές, με τους μετεωρολόγους να επισημαίνουν ότι τις επόμενες ώρες η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη.

Καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι αεροπορικές ή οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να προκληθούν ζημιές στα δίκτυα τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές απηύθυναν έκκληση οι πολίτες να αποφύγουν δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους και να ενημερώνονται πριν από κάθε μετακίνησή τους.