Καταδίκη Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΑΠΟΦΑΣΗ - «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΧΜΕΤ ΟΤΣΑΝ ΚΑΒΑΛΑ

Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον Τούρκο Προέδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, η απόφαση – «χαστούκι» αφορά την υπόθεση του προφυλακισμένου Μεχμέτ Οτσάν Καβαλά, Tούρκου πολίτη και κάτοικου Κωνσταντινουπόλεως, με τον Τούρκο Πρόεδρο να καταδικάζεται για την καταπάτηση σειράς άρθρων που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του ΕΔΑΔ: «Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ενάγων συνελήφθη τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί. Η κυβέρνηση απέτυχε στο να δώσει επαρκή στοιχεία, ώστε να εξηγήσει αυτή τη χρονική διαφορά, μεταξύ των γεγονότων και της προφυλάκισής του. Επιπλέον, τού ασκήθηκε δίωξη περίπου 5,5, χρόνια μετά τα γεγονότα. Όμως όπως φαίνεται από την δικογραφία, δεν προκύπτει ότι συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία. Το Δικαστήριο επίσης σημείωσε ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν στον ενάγοντα δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα γεγονότα στο Γκεζί. Πολλές από τις ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολλά άλλα θέματα, όπως οι συζητήσεις του με δημοσιογράφους. Υπό αυτό το πρίσμα, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ελλείψει στοιχείων, ο ενάγων δεν μπορεί να θεωρεί ύποπτος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».

Η καταδίκη από το ΕΔΑΔ ήταν ομόφωνη για την προφυλάκιση με συνοπτική δικαστική διαδικασία, ενώ με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, ζητείται από το τουρκικό κράτος να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκισή του.