Quantcast

Καμπούλ: Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό Αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο,

Η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και Βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.

 

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό Αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς.

Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας.

Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κάποιοι Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε χθες ότι η Βρετανία εισέρχεται στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης απομάκρυνσης και ότι θα εξετάζει τα χαρτιά για την επιβίβαση μόνο όσων βρίσκονται ήδη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκτός 800 – 1.100 Αφγανοί που συνεργάστηκαν

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ανάμεσα σε 800 με 1.100 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν.

Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε σήμερα στο BBC ότι το σύνολο αυτών θα ανέλθει σε “πολλές εκατοντάδες”.

Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους.

“Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος”, είπε ο Κάρτερ.

Συζήτηση Τζόνσον – Μέρκελ

Σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.