Quantcast

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για Κίνα: Το νέο κύμα φρενάρει τη λήξη του συναγερμού

Η Κίνα εισέρχεται στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Φρένο φαίνεται να βάζει η Κίνα στην κήρυξη του τέλους της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της Covid-19.

Συγκεκριμένα κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προβλέπουν πως η Κίνα δεν θα ξεφύγει από ένα νέο κύμα κορωνοϊού μετά την κατάργηση της πολιτικής zero Covid.

Επίσης μαθηματικά μοντέλα και προβλέψεις δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους το 2023 μετά την απότομη αλλαγή πορείας.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν πως η πολιτική της zero Covid είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι λοιμώξεις και οι θάνατοι από κορωνοϊό, ωστόσο η χαλάρωση των κανόνων αλλάζει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα η Κίνα σπεύδει να ενισχύσει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τους γιατρούς και τα αποθέματα φαρμάκων καθώς οι λοιμώξεις από κορωνοϊό αυξάνονται κατακόρυφα.

 

 

Η Κίνα εισέρχεται στο δεύτερο κύμα

«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να μιλάμε για μετα-πανδημία, όταν ένα τόσο σημαντικό μέρος του κόσμου ουσιαστικά είναι αντιμέτωπο με το δεύτερο κύμα» δήλωσε η Ολλανδή ιολόγος Marion Koopmans, η οποία συμμετέχει σε επιτροπή του ΠΟΥ που έχει αναλάβει να γνωμοδοτεί για την κατάσταση της έκτακτης ανάγκης του Covid.

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είχε δηλώσει ότι «το τέλος είναι ορατό» για την πανδημία. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι είναι «αισιόδοξος» για το τέλος της έκτακτης ανάγκης κάποια στιγμή το 2023.

Οι περισσότερες χώρες αφαίρεσαν τους περιορισμούς του Covid, καθώς οι απειλές για επικίνδυνες νέες παραλλαγές του ιού ή για αναζωπύρωση των λοιμώξεων υποχώρησαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Από την αντίπερα όχθη, αρκετές πόλεις σε όλη την Κίνα έσπευσαν να εγκαταστήσουν την Τρίτη νέες κλίνες και να κατασκευάσουν κλινικές σε περίπτωση απότομης αύξησης περιστατικών νοσηλείας.