Quantcast

Καμίλα: Θρίλερ με τη στέψη της – Γιατί το στέμμα που θα φορέσει προκαλεί την οργή των Ινδών

Το Koh-i-Noor (Κοχινούρ) είναι το λαμπρότερο από τα πετράδια του στέμματος, ένα διαμάντι 105 καρατιών που φέρνει δύναμη σε όποια γυναίκα το φοράει

Με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου να υποβάλλεται σε διορθώσεις από τους κοσμηματοπώλες του Στέμματος προκειμένου να φορεθεί από τον βασιλιά Κάρολος στη στέψη του, μυστήριο αποτελεί η κορώνα που θα κοσμήσει το κεφάλι της βασιλικής συζύγου κατά την στέψη της.

Πριν τον θάνατο της Ελισάβετ είχε γίνει γνωστό ότι η Καμίλα θα φορούσε το στέμμα με το πασίγνωστο διαμάντι Koh-i-Noor. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το διαμάντι που έχει βάρος 105 καράτια, σύμφωνα με την Ινδία εκλάπη από τη χώρα. Για αυτό τον λόγο σήμερα η ομάδα απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να το επιστρέψει.

Να σημειωθεί ότι μια εναλλακτική που εξετάζεται είναι η Καμίλα να φορέσει το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, που φτιάχτηκε για τη στέψη της το 1911 και ήταν τότε στολισμένο με το διαμάντι. Έκτοτε, το αμφιλεγόμενο στολίδι αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα περίτεχνο κρυστάλλινο αντίγραφο.

Η ιστορία του διαμαντιού

Το Koh-i-Noor είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, βάρους 105,6 καρατίων και μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Πιθανώς εξορύχθηκε στο Golconda της Ινδίας. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή του αρχικού βάρους του, αλλά το πιο έγκυρο βάρος είναι 191 καράτια ή 38,2 γρ. Το Koh-i-Noor σημαίνει για τις γλώσσες Χίντι και Περσικά το “Βουνό του Φωτός”. Είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τον 18ο αιώνα. Άλλαξε χέρια μεταξύ διαφόρων φατριών στη σύγχρονη Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, μέχρι που παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία μετά την κατάκτηση της Βρετανίας από το Punjab το 1849.

Αρχικά, η πέτρα είχε παρόμοια κοπή με άλλα διαμάντια της εποχής της αυτοκρατορίας των Mughal, τα οποία βρίσκονται σήμερα στα κοσμήματα του Ιρανικού στέμματος. Το 1851 το Koh-i-Noor παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου, αλλά η θαμπή κοπή του απέτυχε να εντυπωσιάσει τους θεατές. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, διέταξε να ξανακοπεί το διαμάντι σε σχήμα οβάλ και μπριγιάν. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, η μύτη στο κάτω μέρος του διαμαντιού είναι ασυνήθιστα μεγάλη, δημιουργώντας την εντύπωση μιας μαύρης τρύπας όταν βλέπουμε την πέτρα από πάνω. Το διαμάντι θεωρείται, ωστόσο, από γεμμολόγους ως “γεμάτο ζωή”.

Το στέμμα της βασιλομήτωρος με το διαμάντι Koh-i-Noor.

Σήμερα, το διαμάντι είναι σε δημόσια έκθεση στο Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου, όπου το βλέπουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν υποστηρίξει την κυριότητα του Koh-i-Noor και ζήτησαν την επιστροφή του από τότε που οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947. Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι το κόσμημα ελήφθη νόμιμα υπό τους όρους της τελευταίας συνθήκης της Λαχόρης και απέρριψε τις αξιώσεις.