Διερευνητικές επαφές χωρίς προαπαιτούμενα και με σημείο αφετηρίας το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016 ζητά η Άγκυρα από την Αθήνα, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.
«Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν», δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό».
Δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε.«Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε.
Εκτός από τις διερευνητικές επαφές που θα συνεχιστούν εκεί απ’ όπου σταμάτησαν το 2016, ο Καλίν ανέφερε ακόμη δύο επίπεδα συζητήσεων:
1ον. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών και
2ον. Πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται θέματα Οικονομίας, Τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και όπως είπε, θέμα μειονοτήτων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καλίν, οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που
«Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.
Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα.
Όπως είπε, «έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι’ αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ».
Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.
«Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.