Quantcast

Και η Ισπανία ανακοινώνει υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Στο μέλλον, όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή απόδειξη πλήρους εμβολιαστικής προστασίας

Μπορεί οι υγειονομικές Αρχές της ΕΕ να μην θεωρούν ακόμη επιτακτική ανάγκη την υποβολή σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού των ταξιδιωτών από την Κίνα, αλλά μετά την Ιταλία σειρά τώρα παίρνει και η Ισπανία.

 

Η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία -δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ιταλία – ανακοίνωσε ότι λόγων των ανησυχιών για αναζωπύρωση της πανδημίας θα καταστήσει υποχρεωτικά τα τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας από την Κίνα.

Στο μέλλον, όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή απόδειξη πλήρους εμβολιαστικής προστασίας, όπως είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάριας. Λόγω του υψηλού αριθμού μολύνσεων στην Κίνα, αρκετές άλλες χώρες είχαν ήδη αποφασίσει τα τελευταία 24ωρα να υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού τα άτομα που φθάνουν από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία με τον ΠΟΥ να εκφράζει την κατανοήσή του για τα μέτρα «ελλείψει επαρκών πληροφοριών» από την Κίνα για την πορεία της πανδημίας, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

 

Χαλαρή προς το παρόν η στάση της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) χαρακτήρισε χθες «αδικαιολόγητη» την εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες από την Κίνα.

Συναγερμός για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα -Επιστολή Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου». Και τόνισε ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

 

«Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά ο έλεγχος καλύτερος»

Η Γερμανία, που κήρυξε πρόσφατα το τέλος της πανδημίας στη χώρα, προς το παρόν δεν αποφασίζει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας να σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, στην κυβέρνηση Σολτς επικρατεί διχογνωμία για το θέμα με τον αρμόδιο για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, Χρήστο Πανταζή να θεωρεί λογική την επιβολή υποχρεωτικών τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω πιθανών νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

 

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, όπως τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό RBB Inforadio, ειδάλλως προκρίνει να προχωρήσει μόνη της η Γερμανία στη λήψη μέτρων σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση περί «απαγορεύσεων εισόδου υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο».

Τα διαγνωστικά τεστ αφορούν επίσης στην αναγνώριση νέων παραλλαγών, είπε τονίζοντας ότι ο πληθυσμός της Κίνας λογω του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης δεν έχει υψηλό επίπεδο βασικής ανοσίας. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι δεν θα διαβιβάσουν τα δεδομένα για τις γενετικές αναλύσεις νέων στελεχών του ιού. «Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος είναι καλύτερος», τόνισε.