Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών θα συναντηθούν από κοντά σήμερα για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, με την Ιταλία που φιλοξενεί τη Συνάντηση να προωθεί πολυμερείς θεραπείες για παγκόσμιες κρίσεις όπως η πανδημία COVID-19.
Η μονοήμερη συγκέντρωση στη νότια πόλη Ματέρα, θα περιλαμβάνει συζήτηση για τον τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων όπως η παγκόσμια υγεία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το διεθνές εμπόριο.
«Η πανδημία υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο.
Η Ιταλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G20, δήλωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Αφρική, με έμφαση τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη. Στη Ματέρα βρίσκονται οι κορυφαίοι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ινδίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις μέσω βίντεο και η Ρωσία και η Νότια Κορέα έστειλαν υφυπουργούς.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε ότι θα τονίσει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τον τρόπο που πιστεύει ότι η Κίνα και η Ρωσία είχαν προσφέρει τα εμβόλια τους για να ενισχύσουν την επιρροή τους σε ορισμένες χώρες.
«Αυτό δεν αφορά την επίτευξη βραχυπρόθεσμων γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων», είπε πριν από τη συνάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη σημασία της διάθεσης εμβολίων σε φτωχότερες χώρες που ενδέχεται να αγωνίζονται για τις δόσεις.
«Για να τερματιστεί η πανδημία, πρέπει να έχουμε περισσότερα εμβόλια σε περισσότερα μέρη», είπε.
Είπε ότι η κρίση υγείας είχε επιδεινώσει την οικονομική ανισότητα παγκοσμίως και ότι η G20 θα συνεχίσει να βοηθά τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τις «σημαντικές αδυναμίες τους στο χρέος».
Η Ιταλία, η οποία φιλοξενεί τους οργανισμούς τροφίμων και γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσε τους υπουργούς ανάπτυξης σε παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή στην πρώτη γραμμή.
Δεδομένου του ευρέος φάσματος των χωρών της G20, η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά οι αναλυτές ανέφεραν ότι το γεγονός ότι οι υπουργοί είχαν ξαναρχίσει τις διμερείς συναντήσεις με φυσική παρουσία και συσπειρώθηκαν στην έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία ήταν σημαντικό.