Ιταλία: Στα ύψη οι τιμές των ζυμαρικών- Αδυνατεί να βρει λύση η κυβέρνηση

Η μέση τιμή ενός πακέτου ζυμαρικών αυξήθηκε από τα 1,7 ευρώ στα 2,3 ευρώ

Οι τιμές των αγαπημένων τροφίμων της Ιταλίας, των ζυμαρικών, είναι στα ύψη, με την ιταλική κυβέρνηση να καλεί τους παραγωγούς σε συνομιλίες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούλσο κάλεσε προς συζήτηση βουλετές, παραγωγούς ζυμαρικών και ομάδες για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη Ρώμη σήμερα, ώστε να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν οι τιμές των ζυμαρικών, καθώς έχουν αυξηθεί κατά 17,5% μέσα σε έναν χρόνο.

Η συγκεκριμένη άνοδος που παρατηρείται στη τιμή των ζυμαρικών είναι υπερδιπλάσια από την ευρύτερη μέτρηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στη χώρα, η οποία διαμορφώθηκε στο 8,1%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.

Οι τιμές των ζυμαρικών έχουν εκτοξευθεί παρά την πτώση της τιμής του σιταριού τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται, ότι είχε αυξηθεί σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς είναι μια από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής σιταριού στον κόσμο.

 

Ιταλία: Χωρίς σαφή εξήγηση η άνοδος των τιμών στα ζυμαρικά

Η Coldiretti, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Ιταλίας, ανέφερε ότι αυτές οι υψηλές τιμές λιανικής που έχουν καταγραφεί, δεν έχουν μεταφραστεί σε περισσότερα έσοδα για τους αγρότες σκληρού σίτου, καθώς και οι ίδιοι δεινοπαθούν για να καλύψουν το δικό τους κόστος, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με μια ανάλυση, η μέση τιμή ενός πακέτου ζυμαρικών αυξήθηκε από τα 1,7 ευρώ στα 2,3 ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση πάνω από 25%.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών κυμάνθηκαν διαφορετικά, ανάλογα με την περιοχή, με την επαρχία της Σιένα στην Τοσκάνη να σημειώνει αύξηση άνω του 58%, ενώ η Αλεσάντρια, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, σημείωσε άνοδο μόνο 4,6%.

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως αναφέρθηκε ότι οι τιμές μπορεί να διογκώθηκαν «τεχνητά» για να ενισχυθούν τα κέρδη των εταιρειών, με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία να χρησιμοποιείται ως κάλυψη. Δεν έχουν κατηγορήσει ευιέως, συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Ιβάνα Καλό, εκπρόσωπος της Ιταλικής Ένωσης Τροφίμων, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς τροφίμων, είπε στο CNN ότι η τιμή των ζυμαρικών στα ράφια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή της ενέργειας, της συσκευασίας και των logistics. Αυτοί οι παράγοντες αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Καλό, αν και δεν διευκρίνισε σε ποια χρονική περίοδο.

 

Με πληροφορίες του CNN