Quantcast

Ιταλία: Ουρές νεόπτωχων στο Μιλάνο για δωρεάν βασικά τρόφιμα (Βίντεο)

«Η Pane Quotidiano («Καθημερινό Ψωμί») ιδρύθηκε πριν από 124 χρόνια, το 1898, από μια ομάδα ευκατάστατων Μιλανέζων, που θεωρούσαν ότι το ψωμί δεν πρέπει να απουσιάζει από τα τραπέζια των Ιταλών»

Την ώρα που το κόστος διαβίωσης αυξάνεται συνεχώς στην Ιταλία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

Όπως μεταδίδει το Anadolu από το πρωί – 08:00 τοπική ώραδεκάδες άνθρωποι άρχισαν να σχηματίζουν ουρά έξω από τα γραφεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Pana Quotidiano» που βρίσκεται κοντά στο γνωστό πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου Όταν οι πόρτες ανοίξουν δεκάδες εθελοντές ξεκινούν να μοιράζουν  βασικά τρόφιμα στους δικαιούχους, Ιταλούς νεόπτωχους, οικογένειες μεταναστών, συνταξιούχους και αστέγους.

«Η Pane Quotidiano («Καθημερινό Ψωμί») ιδρύθηκε πριν από 124 χρόνια, το 1898, από μια ομάδα ευκατάστατων Μιλανέζων, που θεωρούσαν ότι το ψωμί δεν πρέπει να απουσιάζει από τα τραπέζια των Ιταλών», τονίζει σε δηλώσεις του ο Λουίτζι Ρόσι, αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Έκτοτε, πέρα απ’ το ψωμί αρχίσαμε να μοιράζουμε γιαούρτι, γάλα, φρούτα, τυρί, ζαμπόν και τοματοπολτό για να καλύψουμε τις ανάγκες του γεύματος και του δείπνου. Μοιράζουμε τρόφιμα σε περίπου 3.500 – 4.000 άτομα ημερησίως στα δύο σημεία διανομής, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο μερίδες ετησίως», προσθέτει ο Ρόσι.

Ένας από τους δεκάδες πολίτες που στέκεται στην ουρά κάθε μέρα από το 2016 είναι ο 82χρονος συνταξιούχος  μπάρμαν Λαμπέρτο Τζανόνι στέκεται στην ουρά κάθε μέρα από το 2016. Αλλά η κατάσταση τώρα τον ανησυχεί ακόμη περισσότερο. «Αν δεν έλθω κάθε μέρα να πάρω τρόφιμα, δεν θα βγάλω τον μήνα. Άκουσα ότι αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας. Δεν ξέρω τι θα κάνω τον χειμώνα, καθώς υποφέρω από το κρύο», τονίζει.

068_AA_31082022_847865

Από την πλευρά της η Μαρία Μπενίνα Καμπαγιέρο από τις Φιλιππίνες έφτασε στην Ιταλία πριν από 21 χρόνια προκειμένου να εργαστεί ως καθαρίστρια. Η σύνταξη που παίρνει είναι λίγο πιο πάνω από 500 ευρώ. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδά της.

«Έρχομαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα. Στο Μιλάνο, όλα είναι πολύ πιο ακριβά από πριν και αυτή η μερίδα που λαμβάνω από αυτούς με βοηθάει πολύ», είπε, εκφράζοντας ανησυχία για το αυξανόμενο κόστος στους λογαριασμούς.  «Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιώ μόνο κεριά αντί για ρεύμα. Αλλά πώς θα μαγειρέψω;», πρόσθεσε.

 

Σχεδόν ένας στους δέκα Ιταλούς σε απόλυτη φτώχεια

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, την Istat, 1,9 εκατ. ιταλικά νοικοκυριά και 5,6 εκατ. άτομα ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια τον περασμένο χρόνο, σπάζοντας το ρεκόρ του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού. Το ποσοστό μεταξύ αλλοδαπών που ζουν στη χώρα είναι υψηλότερο, φθάνει το 29,3%, έναντι 7,2% των Ιταλών.

Οι οικονομικές δυσχέρειες εξαπλώνονται στην ιταλική κοινωνία και με τον πληθωρισμό να καλπάζει ενδέχεται να προστεθεί άλλο ένα εκατομμύριο Ιταλών σε εκείνους που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, προέβλεψε η Istat στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

 

Εντωμεταξύ η κατάσταση πρόκειται να επιδενωθεί έτι περαιτέρω τον χειμώνα. Μάλιστα όπως σημειώνει  η  ιταλική γεωργική ένωση Coldiretti που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και πανευρωπαϊκά με ενάμισι εκατομμύριο μέλη, τη φετινή χρονιά οι οικογένειες στην περιοχή της Λομβαρδίας θα ξοδέψουν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα σε τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021.

Κι αυτό οφείλεται στο εκρηκτικό μείγμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας του και του κόστους παραγωγής που πυροδότησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τον καύσωνα-ρεκόρ και την ξηρασία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι σοδειές.

«Το κόλπο για να τη βγάλουμε πέρα με αυτή την κατάσταση είναι να τρώμε λίγο και να ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα χρήματά της» δήλωσε, με δόση σαρκασμού, ο 86χρονος συνταξιούχος Αουγκούστο Πρέλα.