Ιταλία: Ο Πάπας Φραγκίσκος «ράγισε την καρδιά του Βενέδικτου» – Το «κατηγορώ» συνεργάτη του επίτιμου ποντίφικα

Αίσθηση στην Ιταλία από τις δηλώσεις του καθολικού κληρικού Γκέοργκ Γκένσβαϊν

Αίσθηση προκάλεσαν, στην Ιταλία, δηλώσεις του καθολικού κληρικού Γκέοργκ Γκένσβαϊν, στενού συνεργάτη (πρώην γραμματέας) του επίτιμου πάπα Βενέδικτου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Tagespost, ο πατέρας Γκέοργκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ελήφθη το 2021, να περιορίσει την δυνατότητα τέλεσης της θείας λειτουργίας στα λατινικά, «ράγισε την καρδιά του Βενέδικτου».

«Θεωρώ ότι διαβάζοντας την απόφαση αυτή του Φραγκίσκου, η καρδιά του Βενέδικτου ράγισε. Η πρόθεση του πάπα Βενέδικτου (ο οποίος είχε απελευθερώσει την τέλεση λειτουργίας στα λατινικά το 2007, σ.σ.), ήταν μόνο να βοηθήσει, όσους ένιωθαν οικεία με την παλιά λειτουργία, να βρουν και εσωτερική ηρεμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του εκλιπόντος ποντίφικα.

Ο Φραγκίσκος, όμως, με την απόφασή του, πριν δυο χρόνια, καταδίκασε «την εργαλειοποίηση της λειτουργίας στη λατινική γλώσσα», θεωρώντας ότι η στάση αυτή υποδήλωνε άρνηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν υιοθετηθεί από την Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1965.