Ιταλία: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Καθιερώνεται Super Green Pass

Η Ιταλία λαμβάνει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Ιταλία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τωρινό κύμα του κορωνοϊού. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Στην ίδια συνέντευξη συμμετείχαν και ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα και η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, Μαριαστέλλα Τζελμίνι.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κρίστιαν Μαυρή για την ΕΡΤ, τα μέτρα φέρνουν σημαντικούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και θα έχουν ισχύ από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Μια κίνηση, η οποία αποφασίστηκε ώστε να διασωθούν τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δήλωσε ο Ντράγκι.

 

Καθιερώνεται το Super Green Pass

Με τη διάρκεια του Green Pass να μειώνεται από 12 στους 9 μήνες, πλέον στην Ιταλία θα έχουμε δύο Green Pass. Το «βασικό», για την πρόσβαση σε χώρους εργασίας και ξενοδοχεία, θα συνεχίζεται να χορηγείται σε όλους όσους είναι είτε εμβολιασμένοι, αναρρωμένοι ή που φέρουν αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια ΜΜΜ, όπως υπεραστικά και προαστιακά τρένα, μετρό και λεωφορεία.

Η πρόσβαση στην πλειοψηφία των κλειστών χώρων εστίασης (catering, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, εστιατόρια, pub), διασκέδασης (κινηματογράφους, θέατρα, ντίσκο), δημοσίων τελετών και αθλητισμού (γυμναστήρια, γήπεδα, αποδυτήρια, αθλητικές αίθουσες) θα επιτραπεί μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Γι’ αυτό λοιπόν στην Ιταλία γίνεται πλέον λόγος για «ενισχυμένο»‘ ή Super Green Pass στην προκειμένη περίπτωση.

Σημαντικό νέο αποτελεί η χρήση του Green Pass ή αρνητικού τεστ για την πρόσβαση στις σιδηροδρομικές διαδρομές και στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Τι ισχύει για τις Περιφέρειες

Το σύστημα χρωματικής διαίρεσης της επικράτειας παραμένει, με κριτήριο την πληρότητα των ΜΕΘ και νοσοκομειακών μονάδων. Στις λευκές περιοχές, η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στις κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς.

Στην Ιταλία, το σύστημα χρωματικής διαίρεσης της επικράτειας προβλέπει μετάβαση: στην κίτρινη ζώνη με 50 εβδομαδιαία κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με πληρότητα του 15% των θέσεων που καταλαμβάνονται στον ιατρικό χώρο και το 10% πληρότητας στις ΜΕΘ. Η μετάβαση στην πορτοκαλί ζώνη γίνεται με 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 30% στον ιατρικό χώρο και 20% στις Μ.Ε.Θ., και η μετάβαση στην κόκκινη ζώνη με άνω των 150 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων.

 

Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη δόση αλλά και ο πλήρης εμβολιαστικός κύκλος γίνεται υποχρεωτικός για:

το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας
υγειονομικό διοικητικό προσωπικό
σχολικό προσωπικό (καθηγητές και διοίκηση)
Ένοπλες Δυνάμεις
Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις

 

Για τα τεστ

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως η πολυσυζητημένη αλλαγή στη διάρκεια των τεστ τελικά δεν επιβλήθηκε. Έτσι, το αντιγονικό (rapid) τεστ θα συνεχίσει να ισχύει 48 ώρες, και το μοριακό (PCR) για 72 ώρες. Επίσης, αναμένεται ενίσχυση των ελέγχων και στα σύνορα της Ιταλίας για όσους εισέρχονται στη χώρα. Σε αυτό το σημείο αναμένεται σχετική νότα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα μέτρα συζητήθηκαν εκτενέστερα μεταξύ Περιφερειών και Κυβέρνησης, ενώ για αρκετές μέρες κυκλοφορούσαν ποικίλα σενάρια σχετικά με το περιεχόμενο του διατάγματος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, φαίνεται ότι το κυβερνητικό κόμμα της Lega του Ματέο Σαλβίνι αρχικά να έφερε σημαντικές ενστάσεις και μάλιστα να απείλησε να αποσυρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως την τελευταία στιγμή παρέμεινε υπογράφοντας τελικά τα μέτρα.