Το ιταλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε και οριστικά την Τετάρτη την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Κατά την ψηφοφορία στη Γερουσία υπέρ τάχθηκαν 202 γερουσιαστές, κατά 13 και δύο επέλεξαν την αποχή.
Χθες η Βουλή είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης με μεγάλη πλειοψηφία. Ψήφισαν υπέρ 398 βουλευτές, κατά 9 μέλη του κοινοβουλίου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τα Πέντε Αστέρια, ενώ 20 επέλεξαν την αποχή.
«Πρόκειται για μια πολιτική πράξη, όχι μόνον διπλωματική και συμβολική. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα, και με την ψήφο αυτή του Κοινοβουλίου, γίνεται επίσημα σαφές ποιόν στηρίζει η Ιταλία», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Αλεσάντρο Αλφιέρι, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας.
Εν τω μεταξύ, στην προεκλογική εκστρατεία της αναφέρθηκε η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι.
«Η διεθνής τοποθέτηση της Ιταλίας είναι βασικής σημασίας. Το κόμμα μας πήρε θέση αμέσως, στηρίζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι», δήλωσε η Μελόνι. «Σε αυτό το θέμα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Ψηφίσαμε υπέρ της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτοί που έχουν πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά η Κεντροαριστερά», πρόσθεσε.
«Λένε ότι αν κερδίσουμε θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα πλήξει τις ελευθερίες, ότι θα εκραγεί η Ευρώπη και η Ιταλία. Όταν στο εξωτερικό γράφουν αυτά τα πράγματα, δεν πλήττουν εμένα, αλλά ολόκληρη τη χώρα μου», τόνισε η Ιταλίδα πολιτικός.
Και η ίδια, πάντως, παραδέχθηκε ότι η παρούσα φάση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ιταλία. «Ως χώρα, περνάμε σαφώς μια ιδιαίτερα περίπλοκη φάση. Το να προκηρύσσονται εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, δεν κρύβω ότι θα προτιμούσα να μπορούσε να ολοκληρωθεί, κανονικά, όλη η νομοθετική περίοδος».
Η αρχηγός των «Αδελφών της Ιταλίας» δήλωσε βέβαιη ότι η κεντροδεξιά και το κόμμα της θα κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και κατέστησε σαφές (απαντώντας και στους συμμάχους της) ότι «η νέα κυβερνητική ομάδα, θα επιλεγεί βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, με σεβασμό στους ψηφοφόρους».