Ιταλία: Φόβοι για ρωσικό δάκτυλο στις ερχόμενες εκλογές – Γιατί σήμανε συναγερμός στην επιτροπή της ιταλικής Βουλής

Τι αναφέρουν τα μεγάλα ιταλικά ΜΜΕ

Το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία είναι προφανώς μεγαλύτερο από ό,τι γενικά παραδέχεται δημοσίως.

 

 

Τι αναφέρουν τα μεγάλα ιταλικά ΜΜΕ

Κι αν ερμηνεύουν σωστά τα μεγάλα ιταλικά ΜΜΕ αυτό το ενδιαφέρον, τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι περί αυτόν θα ήταν ενθουσιασμένοι αν η Δεξιά ερχόταν στην εξουσία στην Ιταλία, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν στη συμμαχία της ποσοστά κοντά στο 50%!

«Ρωσική παρέμβαση», έγραψαν αρκετές εφημερίδες αυτές τις μέρες με πηχιαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδά τους με τη “La Stampa” επί παραδείγματι να κάνει λόγο για «Ρωσικές σκιές». Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Telegram, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να καταψηφίσουν τις «ηλίθιες κυβερνήσεις τους», στις οποίες απέδωσε την ευθύνη για το γεγονός ότι η Ευρώπη περιμένει έναν κρύο χειμώνα.

\Αν και ο Μεντβέντεφ δεν αναφέρθηκε ειδικά στις εκλογές της Ιταλίας, οι Ιταλοί ψηφοφόροι, που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου, πήραν προσωπικά την ανάρτησή του.

Η Μόσχα θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει στη νίκη στις ιταλικές εκλογές της παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς με την αμφίθυμη εξωτερική πολιτική και τις φιλορωσικές δυνάμεις κι έτσι να αποσταθεροποιήσει μια ενωμένη Ευρώπη σε αυτή τη λεπτή φάση, όπως σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ. Μια μερίδα της ιταλικής κοινής γνώμης εμφανίζεται αρκετά δεκτική στη ρωσική προπαγάνδα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως λόγω παλιών αντανακλαστικών, δηλαδή των στενών πολιτιστικών και συχνά πολιτικών δεσμών της Ιταλίας με τη Ρωσία, αλλά και των εμπορικών τους σχέσεων, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν πολλές ιταλικές εταιρείες.

Η διφορούμενη στάση της ιταλικής Δεξιάς έναντι της Μόσχας

Η ιταλικά Δεξιά εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με τη στάση της έναντι της Ρωσίας, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.

Το μεταφασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι – φαβορί των δημοσκοπήσεων εδώ και καιρό – αν και δεν μετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, συναίνεσαν σε όλα τα μέτρα που έλαβε από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, τόσο όσον αφορά στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία όσο και αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της ρωσικής νομενκλατούρας.

Η Μελόνι επιμένει με κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τη δημοκρατία, ότι η Ιταλία θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό του ΝΑΤΟ «και μάλιστα χωρίς “εάν” και “εφόσον”», μια δήλωση σχεδιασμένη να καθησυχάσει τους φόβους στην Ευρώπη καθώς προσπαθεί να δείξει όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθής γίνεται. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για πρόσφατες τοποθετήσεις της Μελόνι, οι σχέσεις της οποίας με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτρο Όρμπαν δεν έχουν ξεχαστεί.

Από την άλλη πλευρά, οι εταίροι της Μελόνι στην ιταλική Δεξιά δεν δείχνουν τόσο ξεκάθαροι όσον αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ηγέτης της Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι φίλος του Πούτιν και εμφανίζεται διχασμένος ανάμεσα σε αυτή τη φιλία και την «απογοήτευσή» του από τον Πούτιν, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, όπου επεσήμανε ότι «η Ρωσία σήμερα με την επίθεση στην Ουκρανία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και έφερε έναν οδυνηρό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής, λαϊκιστικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, πάλι, επιμένει ότι η Ρωσία δεν θα επηρεάσει τις ιταλικές εκλογές, αλλά στην εκλογική του καμπάνια μιλά κυρίως για το μεγάλο κόστος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των κυρώσεων στη Ρωσία διερωτώμενος κατά πόσον οι Ιταλοί είναι σίγουροι ότι αξίζει η συστράτευση στο πλευρό της Ουκρανίας και η επιθετική στάση έναντι της Μόσχας… Άλλωστε το κόμμα του είχε ταχθεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ ο Σαλβίνι είχε εμφανιστεί με μπλουζάκι που έφερε φωτογραφία του Πούτιν και είχε δηλώσει κάποτε ότι «ευχαρίστως θα αντάλλαζε δύο Ματαρέλα [δηλαδή τον πρόεδρο της Ιταλίας] με έναν Πούτιν».

Προ πενταετίας η Λέγκα συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του Πούτιν κι έκτοτε διερωτώνται πολλοί στην Ιταλία κατά πόσον η Μόσχα χρηματοδοτεί τη Λέγκα, αν και ο ίδιος ο Σαλβίνι το διαψεύδει.

Συναγερμός από επιτροπή της Ιταλικής Βουλής για ρωσικό δάχτυλο στις εκλογές

Ωστόσο, η αρμόδια «επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου για την ασφάλεια της Δημοκρατίας», γνωστή ως Copasir, διατηρεί αμφιβολίες.

Και μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις του Μεντβέντεφ στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, ζήτησε να ερευνήσει επακριβώς η Βουλή αν υπάρχουν κόμματα, που πήραν χρήματα από τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο, είπε, διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» διασπείροντας στοχευμένα Fake News στα μέσα κοινωνικής Δικτύσης γι’ αυτό κι οι Ιταλοί ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία επιδιώκει την αποδυνάμωση της διατλαντικής συμμαχίας και θα ήθελε να μετατρέψει την Ιταλία σε αδύναμο κρίκο της.