Quantcast

Ιταλία: Διαδικτυακό ντιμπέιτ Λέτα – Μελόνι

Παρά τις προθέσεις και τις προτάσεις για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών προεκλογικών ντιμπέιτ «πλήρους συμμετοχής», το μόνο που μπόρεσε να οργανωθεί, μέχρι σήμερα, ήταν η διαδικτυακή τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα και στην ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι

Παρά τις προθέσεις και τις προτάσεις για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών προεκλογικών ντιμπέιτ «πλήρους συμμετοχής», το μόνο που μπόρεσε να οργανωθεί, μέχρι σήμερα, ήταν η διαδικτυακή τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα και στην ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Το «μικρό ντιμπέιτ» οργανώθηκε απόψε από την εφημερίδα Corriere della Sera και μεταδόθηκε απευθείας από την διαδικτυακή της πύλη.

Σε ό,τι αφορά τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας , η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι επανάλαβε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο το «κοινωνικό επίδομα ανεργίας», το οποίο αποτέλεσε «σημαία» του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Παράλληλα, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό τόνισε ότι «πρέπει να οργανωθεί μια αποστολή της ΕΕ, με στόχο να αναπτυχθεί διάλογος με τις βορειοαφρικανικές χώρες».

«Παρατηρώ με χαρά ότι δεν υπάρχει, πλέον, από μέρους της κυρίας Μελόνι καμία αναφορά σε ναυτικό αποκλεισμό νότια της Σικελίας. Και η ίδια κατάλαβε, προφανώς, ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εφαρμόσιμη πρόταση», απάντησε ο Ενρίκο Λέτα.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής των «δημοκρατικών», παράλληλα, τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί για την Ιταλία μοναδική ευκαιρία και ότι η εφαρμογή του, με την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Η πρόεδρος των «Αδελφών της Ιταλίας» απάντησε ότι πρέπει, όμως, να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές, όπως είναι, για παράδειγμα, η αλλαγή του κόστους των προσφορών για ανάληψη εργολαβιών σε δημόσια έργα.

Ο Ενρίκο Λέτα εκφράσθηκε υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος αρνησικυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «για να σταματήσουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία να μπλοκάρουν πολλές σημαντικές αποφάσεις». Η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε ότι «υπάρχει, όμως, η περίπτωση της Γερμανίας την περίοδο αυτή, η οποία εναντιώνεται στην υιοθέτηση του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, αλλά κανείς δεν θίγει το θέμα».

Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και τα Αδέλφια της Ιταλίας, τέλος, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης της ανώτατης τιμής της ενέργειας και υποστήριξαν την ανάγκη να αποδεσμευθεί η τιμή του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.