Quantcast

Ιταλία: «Αν κερδίσουν η Μελόνι και οι σύμμαχοί της φοβάμαι ότι, ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε», λέει ο Πρόντι

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ένα ακροδεξιό κόμμα, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε πως «υπάρχει, όντως, μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτή η δεξιά»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La7, αναφέρθηκε στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου και στο ενδεχόμενο να κερδίσει η συντηρητική συμμαχία, υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

«Η Μελόνι στην προεκλογική εκστρατεία είναι ικανή, αλλά το να είσαι ηγέτης είναι διαφορετικό πράγμα: πρέπει να έχεις το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και να υπολογίζεις τις επιπτώσεις των αποφάσεών σου», σημείωσε ο Πρόντι.

«Θα φανεί αν η ανησυχία μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Και προσέθεσε: «Στην Ευρώπη, όλοι μας χτυπήσαμε την γροθιά στο τραπέζι υπέρ των συμφερόντων μας, το έκανα εγώ και ο Ντράγκι. Με διαπραγματεύσεις, αλλά και με ‘δούναι και λαβείν’. Το θέμα είναι να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με τις πλήρως δημοκρατικές χώρες που προωθούν το ευρωπαϊκό όραμα».

«Θυμάμαι πως όταν ο Χάιντερ, στην Αυστρία, πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ως πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκα μεγάλες πιέσεις για τιμωρήσουμε την χώρα του. Και εγώ απάντησα: δεν τιμωρούμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά για συγκεκριμένες συμπεριφορές. Τώρα, για παράδειγμα, στην Ουγγαρία αυτές οι συμπεριφορές υφίστανται», τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας ιταλικής κυβέρνησης ένα ακροδεξιό κόμμα, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε πως «υπάρχει, όντως, μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτή η δεξιά», σημειώνοντας πως «θα δούμε αν στη συνέχεια η ανησυχία αυτή θα μετατραπεί σε ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης’ για την δημοκρατία μας».

«Φοβάμαι μην απομονωθούμε»

Όπως υπογράμμισε, αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ότι «ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε και να χάσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ».

«Μπορεί, δηλαδή, κάλλιστα κάποιος να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι, αλλά υπάρχει και περίπτωση να σπάσει το χέρι του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόντι.

Για να καταλήξει πως «οι αναφορές της Μελόνι στον Όρμπαν είναι αναφορές στον εθνικισμό, ακόμη και στη φυλή, σε έννοιες που εναντιώνονται ξεκάθαρα στις ευρωπαϊκές βασικές αρχές και προωθούν μια οπισθοδρομική κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ