Ισραήλ: «Μεγάλωσα, έγινα πιο μετριοπαθής», δηλώνει ο ηγέτης της ακροδεξιάς – Καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους

Ισχυριζόμενος ότι «συμφωνεί στο 90% των ζητημάτων» με τους φιλελεύθερους, διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιδιώξει να επιβάλει τον θρησκευτικό νόμο ή να περιορίσει τις ελευθερίες όσων διαφωνούν με την πολιτική του

Ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που προαλείφεται να αναλάβει σημαντικό υπουργείο στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις μειονότητες στη χώρα ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους Παλαιστίνιους που απειλούνται περισσότερο από την άνοδό του στην εξουσία.

 

Μετά τη νίκη του Λικούντ στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βασίζεται στη συνεργασία του με άλλα κόμματα για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, με το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», του οποίου ηγούνται υπερεθνικιστές Εβραίοι έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, να έχει αναδεικνύεται στον βασικότερο σύμμαχό του.

Ο πρόεδρός του Μπεν Γκβιρ έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό λόγω προηγούμενων ενεργειών του, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή του στην ακροδεξιά οργάνωση Καχ, η οποία τέθηκε εκτός νόμου μετά τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων από υποστηρικτή της, την καταδίκη του για την υποκίνηση μίσους κατά των Αράβων και τις επιθέσεις του εναντίον των παρελάσεων Pride.

 

«Μεγάλωσα, έγινα πιο μετριοπαθής και συνειδητοποίησα ότι η ζωή είναι πιο περίπλοκη», δηλώνει ο 46χρονος Μπεν- Γκβιρ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Israel Hayom.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε μία ημέρα αφού ο συμπρόεδρος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, προκάλεσε αντιδράσεις από την κεντροδεξιά, αφού δήλωσε ότι το κράτος διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 1995 του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν από έναν Εβραίο αποφασισμένο να σταματήσει την παραχώρηση εδαφών στους Παλαιστίνιους.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ένα γράμμα προς τα αδέλφια μου στα αριστερά» ο Μπεν- Γκβιρ δεν αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, οι οποίες περιήλθαν σε τέλμα το 1994 και τις οποίες η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θέλει να αναβιώσει.

Ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός», όπως και άλλα ισραηλινά κόμματα, είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Μπεν- Γκβιρ έχει επίσης ζητήσει να διαλυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά περιοχές της Δυτικής Όχθης, κάτι που ουσιαστικά θα σήμαινε ότι οι Παλαιστίνιοι θα κυβερνώνται από το Ισραήλ.

Ο Μπεν- Γκβιρ, που θέλει να γίνει υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, γράφει στο άρθρο του ότι θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα μεταξύ των Αράβων του Ισραήλ.

Ισχυριζόμενος ότι «συμφωνεί στο 90% των ζητημάτων» με τους φιλελεύθερους, διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιδιώξει να επιβάλει τον θρησκευτικό νόμο ή να περιορίσει τις ελευθερίες όσων διαφωνούν με την πολιτική του «και, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι λάτρης του Gay Pride, θα διασφαλίσω τη μέγιστη προστασία για τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ