Αντιπροσωπεία Αιγυπτίων βιομηχάνων άρχισε σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ, την πρώτη εδώ και μια δεκαετία στο πλαίσιο των βιομηχανιών συμφωνιών που υπογράφηκαν το 2004, για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
“Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο πλαίσιο των συμφωνιών για τις Ειδικές Βιομηχανικές Ζώνες (Qualifying Industrial Zones – QIZ) μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι Ισραηλινοί υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Βιομηχανίας.
“Η άφιξη αυτής της αντιπροσωπείας συμβολίζει ένα νέο βήμα στην αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979.
Στο πλαίσιο της οικονομικής τους συνεργασίας, οι δύο γειτονικές χώρες υπέγραψαν το 2004 συμφωνία για τη δημιουργία Ειδικών Βιομηχανικών Ζωνών, των οποίων τα προϊόντα μπορούν να πωλούνται αφορολόγητα στην αμερικανική αγορά, δηλαδή χωρίς ποσόστωση και χωρίς τελωνειακά δικαιώματα, με την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10,5% ισραηλινά συστατικά.
Ειδικές Βιομηχανικές Ζώνες δημιουργήθηκαν επίσης στην Ιορδανία, άλλη αραβική χώρα που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ από το 1994.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενίσχυσαν πρόσφατα τις σχέσεις τους.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετέβη δύο φορές στην Αίγυπτο, τον Σεπτέμβριο για να συναντήσει τον πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Μάρτιο για μια σύνοδο κορυφής με τον Σίσι και τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ.
Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συγκροτείται από 12 βιομήχανους και επιχειρηματίες στον τομέα της υφαντουργίας και της ένδυσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση. Αυτοί θα επισκεφθούν επίσης βιομηχανικές εγκαταστάσεις και θα έχουν συναντήσεις με Ισραηλινούς επιχειρηματίες και εταιρίες.
“Η Αίγυπτος είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος για το Ισραήλ στην περιοχή με ετήσιο όγκο συναλλαγών που ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 313 εκατομμύρια ευρώ)”, σύμφωνα με το Ισραήλ.