Ισλαμικό Κράτος: Στρατολόγος της τζιχαντιστικής οργάνωσης εκδίδεται από την Τουρκία στην Αυστραλία

Ο ρόλος του στην οργάνωση

Μαχητής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα της με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών, θα δικαστεί για «τρομοκρατική» δράση, για σειρά «πολύ σοβαρών» κακουργημάτων, μετά την έκδοσή του από τις αρχές της Τουρκίας στην Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

 

 

 

Ο Νιλ Κρίστοφερ Πρακάς, 31 ετών, συνελήφθη στην Τουρκία το 2016, καθώς διερχόταν από τη χώρα έπειτα από τη φυγή του από τη Συρία.

Καταδικάστηκε το 2019

Καταδικάστηκε το 2019 να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο, τον οποίο τον έκρινε ένοχο στη δίκη του με την κατηγορία πως ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διευκρίνισε ότι ο κ. Πρακάς έφθασε αεροπορικώς στην Αυστραλία σήμερα το πρωί.

Είχε αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος του «το 2016, όταν (…) ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στις τάξεις του ΙΚ», αναφέρει δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που συμπληρώνει πως θα δικαστεί για «σειρά πολύ σοβαρών τρομοκρατικών κακουργημάτων».

Οι αρχές λογαριάζουν πως περίπου 230 Αυστραλοί πήγαν στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ από το 2012. Ο κ. Πρακάς ήταν από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις.

Εμφανιζόταν σε προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών, στα οποία καλούσε τους Αυστραλούς να «αφυπνιστούν», να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Ο αυστραλός συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ κατέτασσε τον κ. Πρακάς μεταξύ των «σημαντικότερων χρηματοδοτών και οργανωτών» του ΙΚ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας Τζορτζ Μπράντις δήλωνε το 2016 πως ο κ. Πρακάς σκοτώθηκε στο Ιράκ, σε πλήγμα αμερικανικού UAV, όμως αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε απλώς τραυματιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ