Quantcast

Ισχυρισμοί Σαμπάχ: Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα «ομολόγησε» σχέση με την ΕΥΠ

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Αμπάρα συνελήφθη με 10.000 ευρώ στην κατοχή του, ότι «ομολόγησε» σχέσεις με την ΕΥΠ κι ότι κατέθετε χρήματα στον ISIS εις γνώση των ελληνικών αρχών

Ισχυρισμούς ότι διαθέτει στοιχεία από την κατάθεση του Έλληνα πολίτη, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία περί κατασκοπείας, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ο Αμπάρα φέρεται να έδωσε πληροφορίες της Τουρκίας  για την ασφάλεια των συνόρων με Έλληνες αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών. Επίσης γίνεται αναφορά σε δήθεν έρευνες που έκανε για Σύρους που διαμένουν στη Μερσίνα, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΥΠ, πάντα σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Αμπάρα συνελήφθη με 10.000 ευρώ στην κατοχή του, ότι «ομολόγησε» σχέσεις με την ΕΥΠ κι ότι κατέθετε χρήματα στον ISIS εις γνώση των ελληνικών αρχών.

«’Εν γνώσει τους, μετέφερα χρήματα σε μέλη του DAESH’(σς Ισλαμικό Κράτος), είπε. Ο Αμπάρα είπε ότι εργαζόταν στην Αθήνα μέχρι το 2014 και ότι το 2014 η γυναίκα του πήγε στη Συρία και εντάχθηκε στο DAESH. Ο κατάσκοπος Αμπάρα είπε: ‘Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών με ρώτησαν αν υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί στα τουρκικά σύνορα, αν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, αν υπήρχαν σκυλιά που έψαχναν τις συνοριακές πύλες και μάλιστα μου έκαναν αυτή την ερώτηση σε όλες τις επόμενες μας συναντήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα που λαμβάνονται στη γραμμή ασφαλείας των συνόρων της Τουρκίας’», υποστηρίζει το δημοσίευμα της Σαμπάχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται τι ο Αμπάρα εργαζόταν στην Αθήνα μέχρι το 2014, χρονιά κατά την οποία, η σύζυγός του Ράντα, άφησε ένα σημείωμα στο σπίτι εν αγνοία του και πήγε στη Συρία μέσω Τουρκίας και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Εκείνος είπε ότι πήγε στη Συρία για να τη φέρει πίσω στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή του μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο Αθηνών από την Ελληνική Αστυνομία και ότι μια γυναίκα ονόματι Κυριακή και ένας άντρας ονόματι Νίκος, οι οποίοι ήταν Έλληνες αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών μπήκαν στο δωμάτιο και του είπαν ότι από δω και πέρα θα εργάζεται για την ΕΥΠ, αναφέρει η Σαμπάχ.

«Και συνέχισε: ‘Μου έδωσαν ένα μικρό καινούργιο τηλέφωνο με κλειδί και μου είπαν να το χρησιμοποιώ, όταν επρόκειτο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Εν τω μεταξύ, η Κυριακή πήρε το τηλέφωνό μου και καταχώρησε το δικό της αριθμό με το αντρικό όνομα Κυριάκος. Αργότερα, ο Νίκος πήρε το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσα και αποκάλεσε τον εαυτό του με το γυναικείο όνομα Σοφία. Τότε έφυγα από εδώ’, είπε. Εξηγώντας ότι οι Έλληνες αξιωματικοί των πληροφοριών του ζήτησαν να κάνει έρευνα για τον Anas S., ο οποίος συνδέεται με το DAESH, στη Μερσίνα, ο Αμπάρα είπε: ‘Έστειλα τη διεύθυνση και τις συντεταγμένες του γυμναστηρίου που άνοιξε ο Anas S. στη Μερσίνα στους Έλληνες αξιωματικούς πληροφοριών. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιωματικοί πληροφοριών κατονόμασαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας διοικητικής μέριμνας (logistics) ναυτιλίας  στο λιμάνι της Μερσίνης. Με ρώτησαν και μοιράστηκα τις πληροφορίες και τον αριθμό του Σύρου υπηκόου Ali D. στους αξιωματικούς πληροφοριών’, είπε. Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε ότι η σύζυγος του κατασκόπου Αμπάρα, που εντάχθηκε στο DAESH, προκειμένου να στρατολογεί παιδιά στον ISIS, πέθανε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στη Ράκα το 2017’», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά τη Σαμπάχ στην κατάθεσή του, παραδέχτηκε ότι πήγε στην ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος περιοχή Ράκα 10 φορές μεταξύ 2014-2017 για να επισκεφτεί τη σύζυγό του και ότι έκανε τις επισκέψεις αυτές εις γνώσιν της ΕΥΠ. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία ο Αμπάρα διέμενε σε ξενοδοχεία στο Γκαζιαντέπ μεταξύ 2014 και 2022.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στην κατάθεση του φέρεται να ανέφερε ότι, εν γνώσει των Ελλήνων αξιωματικών της ΕΥΠ, «διασφάλιζε την παράδοση χρημάτων σε μέλη του DAESH και στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της συζύγου του, Ράντα, έστελνε χρήματα στο Μαρόκο, στη σύζυγο του μέλους του Daesh, Sheikh Yassin, ο οποίος δρούσε στη Ράκα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος διεξήγαγε έρευνα για τον Μπιλάλ Α., επιχειρηματία κάτοικο Ελλάδας, πρώην μέλος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τροφίμων, που συνδέεται με την FETO/PDY, το 2020, μετά από αίτημα των Ελλήνων αξιωματικών της ΕΥΠ. Από την άλλη, 10 χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν από τον Αμπάρα που συνελήφθη από την επιχείρηση της ΜΙΤ».

Οι πηγές της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ισχυρίζονται ότι ο Αμπάρα, ο οποίος προσήχθη και δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου χωρίς να αναφέρεται το πότε, συνελήφθη στην επαρχία Γκαζιαντέπ και του ασκήθηκε δίωξη για το «αδίκημα της κοινοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του κράτους και για πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία».

Η εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει ότι «ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και συριακή, θέλει να εκμεταλλευτεί τον ‘νόμο περί μετανοίας’».