Quantcast

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

«Αν αυτοί αποφασίσουν να μην επανέλθουν στη συμφωνία, προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε άλλους τρόπους -- διπλωματικούς και άλλους -- για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν με “σταυρωμένα τα χέρια” αν το Ιράν δεν διαπραγματευτεί καλή τη πίστει για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα και συνεχίσει να το αναπτύσσει, προειδοποίησε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρομπ Μάλεϊ ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί τη Δευτέρα στη Βιέννη.

“Αν αυτοί αποφασίσουν να μην επανέλθουν στη συμφωνία, προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε άλλους τρόπους — διπλωματικούς και άλλους — για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν”, δήλωσε σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Παρασκευή από το δημόσιο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν σήμερα.

“Οι επιλογές που διαθέτει η Αμερική είναι, το ξέρετε, γνωστές σε όλους”, πρόσθεσε αφήνοντας εκ νέου να πλανάται η απειλή μιας στρατιωτικής δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τρία χρόνια νωρίτερα από το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να αποφευχθεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Ουάσινγκτον επανέφερε και σκλήρυνε τις κυρώσεις της και η Ισλαμική Δημοκρατία, ως απάντηση, άρχισε να αποδεσμεύεται ολοένα και περισσότερο από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πυρηνικό της πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας.

Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι θέλει η χώρα του να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015, αν και το Ιράν επιστρέψει στις δεσμεύσεις του. Έμμεσες διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιέννη αλλά ανεστάλησαν μετά την εκλογή τον Ιούνιο ενός νέου υπερσυντηρητικού προέδρου στο Ιράν. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα στη Βιέννη.

“Αν καθυστερούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιταχύνοντας παράλληλα τον ρυθμό με το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αυτό θα είναι η απάντηση τους στην ερώτηση αν θέλουν πράγματι να επιστρέψουν στη συμφωνία”, εκτίμησε ο Ρομπ Μάλεϊ στη συνέντευξη αυτή που ηχογραφήθηκε την Τρίτη. “Συνεπώς, σίγουρα, δεν θα είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια”, προειδοποίησε.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας του 2015, ο οποίος συνέβαλε στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι οι ιρανικές ενέργειες κατά τους τελευταίους μήνες “δεν είναι καλός οιωνός για τις διαπραγματεύσεις”.

“Συνέχισαν να αναπτύσσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα”, χωρίς να “επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” επί πέντε μήνες, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα ολοένα και περισσότερο “τις πολύ ριζοσπαστικές θέσεις στο θέμα των απαιτήσεών τους”, υπογράμμισε.