Quantcast

Ιρανικό ίδρυμα προσφέρει γη στον δράστη της επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι επιτέθηκε στον συγγραφέα δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα φόνου σε δεύτερο βαθμό και για επίθεση

Ένα ιρανικό ίδρυμα έπλεξε το εγκώμιο του δράστη της περυσινής επίθεσης εναντίον του μυθιστοριογράφου Σαλμάν Ρούσντι, από την οποία ο τελευταίος τραυματίσθηκε σοβαρά, και ανακοίνωσε πως θα τον ανταμείψει με 1.000 τετραγωνικά μέτρα αγροτικής γης, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση μέσω του καναλιού της στην εφαρμογή Telegram.

Ο 75χρονος Ρούσντι έχασε ένα μάτι και δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει το ένα χέρι του μετά την επίθεση από τον 24χρονο αμερικανό σιίτη μουσουλμάνο από το Νιου Τζέρσι στο βήμα μιας λογοτεχνικής εκδήλωσης τον Αύγουστο κοντά στη λίμνη Ίρι στη δυτική Νέα Υόρκη.

“Ευχαριστούμε ειλικρινά για τη γενναία ενέργεια του νεαρού Αμερικανού, ο οποίος χαροποίησε τους Μουσουλμάνους τυφλώνοντας ένα από τα μάτια του Ρούσντι και αχρηστεύοντας το ένα από τα χέρια του”, δήλωσε ο Μοχαμάντ Εσμαΐλ Ζαρεΐ, γραμματέας του Ιδρύματος για την Εφαρμογή των Φετφάδων του Ιμάμη Χομεϊνί.

“Ο Ρούσντι δεν είναι τώρα τίποτα περισσότερο από ζωντανός νεκρός και για να τιμήσουμε αυτή τη γενναία ενέργεια, περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα αγροτικής γης θα δωρηθούν στο εν λόγω πρόσωπο ή σε οποιονδήποτε από τους νόμιμους εκπροσώπους του”, πρόσθεσε ο Ζερεΐ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε 33 χρόνια αφότου ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεΐνί, τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) με το οποίο καλούσε τους μουσουλμάνους να δολοφονήσουν τον Ρούσντι λίγους μήνες μετά την έκδοση του βιβλίου του “Οι σατανικοί στίχοι”. Μερικοί μουσουλμάνοι θεώρησαν βλάσφημα μερικά αποσπάσματα του εν λόγω μυθιστορήματος για τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Ρούσντι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ινδία, γόνος μιας οικογένειας μουσουλμάνων του Κασμίρ, ζει έκτοτε επικηρυγμένος και πέρασε εννέα χρόνια κρυπτόμενος υπό την προστασία της βρετανικής αστυνομίας.

Ενώ η ιρανική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί αποστασιοποιήθηκε από τον φετφά στα τέλη των χρόνων του 1990, η επικήρυξη για το κεφάλι του Ρούσντι, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, συνέχισε να αυξάνεται και ο φετφάς ουδέποτε ήρθη.

Το 2019 το Twitter ανέστειλε το λογαριασμό του διαδόχου του Χομεϊνί, του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επειδή δήλωσε πως ο φετφάς εναντίον του Ρούσντι είναι “αμετάκλητος”.

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι επιτέθηκε στον συγγραφέα δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα φόνου σε δεύτερο βαθμό και για επίθεση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ