Ιράν: Στο αίμα πνίγεται η εξέγερση της μαντήλας – Στους 36 οι νεκροί

Οι περισσότερες διαδηλώσεις επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, της νεαρής γυναίκας που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.

Συνολικά 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι «αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

Η Mahsa Amini, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Amini έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Amini προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019.

Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

«Να αναμένετε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να πιέσουν τους ιρανούς αξιωματούχους να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις χωρίς τη χρήση φονικής βίας. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με αληθινά πυρά, με σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν διαδηλωτές να αιμορραγούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της CHRI.

Λάδι στη φωτιά

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας θα διερευνηθούν.

«Επικοινώνησα με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσα ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να ερευνούμε αυτό το περιστατικό. …Η μεγαλύτερησ ενασχόλησή μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ωστόσο προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της συζήτησης λέγοντας «τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ;».

«Ερευνήθηκαν όλοι αυτοί οι θάνατοι;» είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των ηγετών του ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για «διπλά πρότυπα» στη Δύση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.