Quantcast

Ιράν: Πέθανε και το τελευταίο ασιατικό τσιτάχ που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία – Είναι απειλούμενο είδος

Μόλις 12 ζουν στην άγρια φύση

Πέθανε το τελευταίο από τα τρία ασιατικά τσιτάχ που γεννήθηκαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στο Ιράν.

Το τσιτάχ πέθανε στο νοσοκομείο από νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Pirouz, εισήχθη στο κτηνιατρικό νοσοκομείο μετά από ρήξη νεφού την περασμένη Πέμπτη και πέθανε μετά από αιμοκάθαρση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η απώλεια του Pirouz και η αναποτελεσματικότητα όλων των προσπαθειών από την ομάδα θεραπείας τις τελευταίες μέρες προκειμένου να σώσουν το ζώο, στενοχωρεί εμένα και στους συναδέλφους μου και ζητούμε συγνώμη από όλους που δεν μπορέσαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό» είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, Omid Moradi.

Ο Pirouz, το όνομα του οποίου σημαίνει «νικηφόρος» στα Φαρσί, είχε γίνει πηγή εθνικής υπερηφάνειας από τη γέννησή του τον περασμένο Μάιο σε καταφύγιο άγριας πανίδας στο βορειοανατολικό Ιράν.

Δύο άλλα τσιτάχ που γεννήθηκαν μαζί του πέθαναν τον ίδιο μήνα, αλλά ο Pirouz επέζησε σε μια εποχή που μόνο 12 του είδους του ζουν στην άγρια φύση.

Το ασιατικό τσιτάχ, acinonyx jubatus venaticus, κατηγοριοποιείται ως απειλούμενο είδος της «επικίνδυνης συνεχιζόμενης παρακμής» και σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) θεωρείται ως είδος ιδιαίτερα απειλούμενο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, της IUNC, το υποείδος αυτό των τσιτάχ εντοπίζεται μόνο στο Ιράν, όπου υπήρχαν λιγότερα από 50 ενήλικες τότε.

Το τσιτάχ είναι το ταχύτερο χερσαίο ζώο στον κόσμο, ικανό να φτάσει μέχρι και τα 120 χλμ./ ώρα.

Το είδος εντοπίζεται ακόμα σε μέρη της Νότιας Αφρικής, αλλά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη Βόρεια Αφρική και την Ασία.

Το Ιράν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προστασίας των τσιτάχ υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το 2001.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Hassan Akbari, δήλωσε ότι το Ιράν φιλοξενούσε μόνο 12 ασιατικά τσιτάχ, από τα 100 που υπολογίζεται ότι υπήρχαν το 2010.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιράν ήλπιζε ότι η γέννηση των νέων μωρών σε καθεστώς αιχμαλωσίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των τσιτάχ.

 

 

Με πληροφορίες του Guardian