Ιράν: Παρουσίασε την πρώτη ναυτική μεραρχία drones

Σκάφη επιφανείας και υποβρύχια που μπορούν να μεταφέρουν drones παρουσίασε το Ιράν

Το Ιράν παρουσίασε την Παρασκευή την πρώτη ναυτική μεραρχία του που αποτελείται από σκάφη και υποβρύχια που μπορούν να μεταφέρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί drones και πυραύλους για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις και σε σκάφη που σχετίζονται με το Ισραήλ στον Κόλπο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

«Παρουσιάστηκε η πρώτη ναυτική μεραρχία με drones του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελείται από σκάφη και υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν κάθε τύπου drones μάχης, εντοπισμού και καταστροφής», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

«Κάθε τύπου προηγμένων drones και προϊόντων του στρατού και του υπουργείου Άμυνας πέταξαν πάνω από τον Ινδικό ωκεανό για να καταδείξουν τις ικανότητές τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έδειξε εικόνες drones που απονηώνονταν  από σκάφος του ΠΝ.

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του ως προέδρου στο Ισραήλ, χώρα με την οποία η Ουάσινγκτον υπέγραψε χθες μια στρατηγική σύμπραξη απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν παρακολούθησε επίσης μια παρουσίαση από το Ισραήλ των ικανοτήτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας της χώρας, ανάμεσά τους έναν νέο μηχανισμό απόκρισης λέιζερ κατά των drones, τον «Iron Beam».

Ικανότητα άμυνας

«Λαμβανομένης υπόψη της επιθετικής στάσης του συστήματος κυριαρχίας (των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους), είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ικανότητα άμυνάς μας από μέρα σε μέρα», δήλωσε στην τηλεόραση ο διοικητής του ιρανικού στρατού Αμπτολραχίμ Μουσαβί, κατά την παρουσίαση της νέας ναυτικής μεραρχίας.

«Αν οι εχθροί κάνουν ένα λάθος, (αυτά τα drones) θα τους αντιμετωπίσουν», προειδοποίησε ο Μουσαβί.

Κυρώσεις από Ουάσινγκτον

Τον Οκτώβριο του 2021, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις με στόχο το πρόγραμμα drones του Ιράν το οποίο κατηγορείται ότι παρέχει όπλα στους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι Χούθι στην Υεμένη και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε τη Δευτέρα πως το Ιράν θα παραδώσει «εκατοντάδες drones» στη Ρωσία που αντιμετωπίζει την αντίσταση του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όμως η Τεχεράνη δήλωσε την Τρίτη πως «καμία ιδιαίτερη εξέλιξη» δεν έχει σημειωθεί στην τεχνολογική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν.

Το Ιράν άρχισε να αναπτύσσει προγράμματα drones τη δεκαετία του 1980 στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).