Οι ΗΠΑ πρέπει να πάσχουν από «Αλτσχάιμερ» γιατί φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ποιος ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό ΥΠΕΞ.
Στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν το Σάββατο την «εντεινόμενη και ζωηρή ανησυχία τους» για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη «να αλλάξει πορεία».
«Δεν είναι το Ιράν εκείνο που αποσύρθηκε από τη συμφωνία της Βιέννης, αλλά οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το έχουν ξεχάσει και προφανώς πάσχουν από Αλτσχάιμερ ως προς αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Σαΐντ Κατιμπζαντέχ.
Αντί να απειλούν την Τεχεράνη, είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην ίδια τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να άρουν τις καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.
Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών (3+1) δήλωσαν επίσης αποφασισμένοι να πράξουν κατά τρόπο ώστε «το Ιράν να μην μπορέσει ποτέ να κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» ενώ εξέφρασαν και «την εντεινόμενη και ζωηρή ανησυχία τους για τον επιταχυνόμενο ρυθμό των προκλητικών μέτρων που λαμβάνει το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όπως είναι η παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
Οι τέσσερις δυτικοί ηγέτες είπαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» είναι να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ιρανική διπλωματία απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις: «η παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, όπως έχει ήδη διατυπωθεί στο παρελθόν έχει ειρηνικούς σκοπούς και είναι προς χρήση των πολιτών», τόνισε ο εκπρόσωπος.
«Πρέπει επομένως να επισημάνουμε ότι τέτοιες θέσεις (της Δύσης) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν έχουν εποικοδομητικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.
Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν, «δεν υπάρχει λόγος για τόσες κουβέντες» και ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εκδώσει απλώς ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα επιστρέφει η Ουάσινγκτον στην αρχική συμφωνία.
Η συμφωνία της Βιέννης του 2015 ήταν σχεδιασμένη ώστε να αποτρέπει το Ιράν από την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας σε αντάλλαγμα με τη μείωση των κυρώσεων.
Η συμφωνία κατέρρευσε όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα το 2018 και επέβαλε νέες κυρώσεις. Έκτοτε η Τεχεράνη παραβιάζει σταθερά τους όρους της.
Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωσή της ξεκίνησαν τον Απρίλιο, αλλά πάγωσαν μετά την εκλογή στην προεδρία του Ιράν του σκληροπυρηνικού κληρικού Ιμπραχίμ Ραϊσί.
Το Ιράν έχει δηλώσει ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει αυτό τον μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ