Ιράν: Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά «προχωρούν καλά»

Η Τεχεράνη είναι σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η οποία επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, προχωρούν καλά και κάλεσε τους διαπραγματευτές να αντισταθούν στις πιέσεις.

«Συνεχίστε να εργάζεστε χωρίς να περιμένετε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά», πρόσθεσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, ενώπιον της ιρανικής ηγεσίας, με παρόντα και τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας, γνωστής επίσημα ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Η διαπραγματευτική μας ομάδα έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στις υπερβολικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς και θα συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο Χαμενεΐ. «Η άλλη πλευρά είναι αυτή που αθέτησε την υπόσχεσή της [αποχωρώντας από τη συμφωνία] και έφθασε σε αδιέξοδο», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να επιβάλουν νέες προϋποθέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Χθες, Δευτέρα, η Τεχεράνη εξέφρασε τις αμφιβολίες της ως προς τη βούληση της Ουάσινγκτον να καταλήξει σε συμφωνία, επικαλούμενη αποκλίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αυτές φαίνεται να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους διαπραγματευτές να φθάνουν στο σημείο να ανακοινώνουν μια επικείμενη συμφωνία.

Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν σημεία απόκλισης, κυρίως στο θέμα της αφαίρεσης των Φρουρών της Επανάστασης (ιδεολογικού στρατού του Ιράν) από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», στην οποία συμπεριελήφθη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.