Quantcast

Ιράν: Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται για 100ή ημέρα

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν υποχωρούν, παρά τη βίαιη καταστολή και τις απειλές του καθεστώτος

Πύρινη ομιλία με στόχο τους διαδηλωτές εκφώνησε χθες ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα δείξει οίκτο προς τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», καθώς το κίνημα με αφορμή τον θάνατο νέας γυναίκας σε αστυνομικό τμήμα στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν λέει να κοπάσει.

Απευθυνόμενος σε πλήθος, με αφορμή την ημέρα μνήμης των μαρτύρων του πολέμου Ιράν – Ιράκ, ο Ραϊσί είπε: «Η αγκάλη του έθνους είναι ανοικτή για όλους όσοι παρασύρθηκαν από υποκριτές, μοναρχικούς και αντεπαναστάτες. Δεν θα δείξουμε, όμως, οίκτο σε όσους μας εχθρεύονται».

Περισσότερα από 500 άτομα, μεταξύ τους και 69 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Δύο διαδηλωτές έχουν εκτελεσθεί ύστερα από συνοπτικές δίκες και 26 άλλοι έχουν καταδικασθεί σε θάνατο και αναμένουν την εκτέλεσή τους. Το κίνημα διαμαρτυρίας του 2022 είναι το πρώτο που κινητοποιεί Ιρανούς και Ιρανές σε πολύ μεγάλους αριθμούς από κάθε σημείο της χώρας και κάθε κοινωνική τάξη. Ορισμένες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων πήραν δημόσια το μέρος των διαδηλωτών και αντιμετωπίζουν την οργή του καθεστώτος.

Η δημοφιλής Ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντουστί, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο πλανόδιος πωλητής» του Ασγκάρ Φαραντί, κρατείται στις διαβόητες φυλακές Εβίν της πρωτεύουσας, μετά τη δημόσια κριτική που άσκησε για τον θάνατο νεαρού διαδηλωτή. Νωρίτερα, η Αλιντουστί είχε δημοσιεύσει φωτογραφία της χωρίς την υποχρεωτική μαντίλα, κρατώντας πανό με σύνθημα των διαδηλωτών. Ο ποδοσφαιριστής Αλι Νταέι, που επίσης στήριξε δημόσια τις διαδηλώσεις, υποχρεώθηκε από τις Αρχές να κλείσει το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριο που διατηρεί, κατόπιν δικαστικής εντολής. Οι διαδηλωτές του 2022, σε αντίθεση με εκείνους προηγούμενων ετών, έχουν υιοθετήσει πιο ακραία μέσα και χρησιμοποιούν κοκτέιλ μολότοφ, τις οποίες εξαπολύουν εναντίον των δυνάμεων της πολιτοφυλακής των Μπασίζ, αλλά και κατά σιιτικών ιερατικών σχολών «χάουζα».

Η νέα γενιά του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, με πρωτότυπες όσο και επικίνδυνες μορφές διαμαρτυρίας, όπως την «αποκαθήλωση τουρμπανιού». Σε αυτή, νεαροί πλησιάζουν σιίτες κληρικούς χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και τους πετούν το τουρμπάνι από το κεφάλι. Τέτοια βίντεο κυκλοφορούν ευρέως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τον περασμένο μήνα ο 16χρονος Αρσιά Εμαλιζαντέχ συνελήφθη στην πόλη της Ταυρίδας στα παράλια της Κασπίας και κατηγορήθηκε για «αποκαθήλωση τουρμπανιού». Ο 16χρονος κρατήθηκε για δέκα ημέρες προτού απελευθερωθεί. Δύο ημέρες αργότερα, ο Εμαλιζαντέχ αυτοκτόνησε, με την οικογένειά του να καταγγέλλει την κακοποίησή του στη φυλακή με ξυλοδαρμούς και νάρκωση με άγνωστες ουσίες.