Quantcast

Ιράν – Χαμενεΐ: Γιατί δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα με τις ΗΠΑ

Τι ανέφερε ο ανώτατος θρησκευτικός άρχοντας της χώρας

Μια πιθανή διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν θα έβαζε τέλος στις ταραχές που συγκλονίζουν εδώ και δύο μήνες τη χώρα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ.

 

 

 

Συγκεκριμένα, ο Χαμενεΐ ανέφερε ότι σε πιθανή συμφωνία, η Ουάσινγκτον θα θέτει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, κάτι που δεν θα βοηθούσε στην κλιμάκωση της έντασης.

«Οι διαδηλώσεις είναι ταραχές που ενθαρρύνει η Δύση»

Οι ιρανικές αρχές λένε ότι οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου -με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα- είναι «ταραχές» τις οποίες ενθαρρύνει η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι τέσσερις ταραξίες στον δρόμο, έστω και αν ο κάθε ταραχοποιός, κάθε τρομοκράτης, πρέπει να τιμωρηθεί. Το πεδίο της μάχης είναι πολύ ευρύτερο. Ο κυριότερος εχθρός είναι η παγκόσμια αλαζονεία» είπε ο Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Χαμενεΐ έκανε αυτές τις δηλώσεις υποδεχόμενος στην Τεχεράνη μια αντιπροσωπεία νεαρών πολιτοφυλάκων, με την ευκαιρία της εβδομάδας των Μπασίτζι, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Το θέμα με τις ΗΠΑ δεν θα λυθεί, αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα»

«Ορισμένοι μας λένε, στις εφημερίδες ή στο Ίντερνετ, ότι αρκεί, για να βάλουμε τέλος στις ταραχές να επιλύσουμε το πρόβλημά μας με την Αμερική και να ακούσουμε τη φωνή του έθνους. Πώς να λύσουμε το πρόβλημα με την Αμερική; Το πρόβλημα θα επιλυθεί εάν καθίσουμε, διαπραγματευτούμε και λάβουμε μια δέσμευση από την Αμερική; Όχι. Η διαπραγμάτευση δεν θα επιλύσει τίποτα. Το πρόβλημα μας με την Αμερική δεν θα λυθεί αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα», πρόσθεσε.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν να εγκαταλείψει το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμά του, να αλλάξει το Σύνταγμά του, να περιορίσει την επιρροή του εντός των συνόρων του και να κλείσει την αμυντική βιομηχανία του. «Κανένας Ιρανός δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιους όρους», υπογράμμισε, ενώ επιτέθηκε επίσης σε εκείνους που λένε ότι οι αρχές πρέπει «να ακούσουν τη φωνή του λαού».

«Η ηχηρή φωνή του λαού ακούστηκε στις 4 Νοεμβρίου (σ.σ. στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις) ή στην κηδεία του (στρατηγού Γασέμ) Σολεϊμανί (σ.σ. σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη). Αυτό το τεράστιο πλήθος ήταν η φωνή του ιρανικού λαού», κατέληξε.