Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από μια φυλακή κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα, το βράδυ της Κυριακής, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη φημολογούμενη εκτέλεση δύο νεαρών κρατουμένων, που κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο αστυνομικού στη διάρκεια διαδηλώσεων τον Νοέμβριο.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη μητέρα ενός από τους άνδρες, τον 22χρονο Μοχάμαντ Γκομπάντλου, να εκλιπαρεί για τον γιο της έξω από τη φυλακή Rajaei-Shahr στο Καράζ, μια πόλη δυτικά της Τεχεράνης. Η ίδια τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί πως ο γιος της δεν βρισκόταν στο σημείο όταν πέθανε ο αστυνομικός.
Έξω από το κτίριο των φυλακών ακούστηκαν πυροβολισμοί, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν σημάνει συναγερμό μετά τη μεταφορά του Γκομπάντλου και του συγκρατούμενου του, Μοχάμαντ Μπρογκάνι, στην απομόνωση, καθώς είθισται να αποτελεί τον προθάλαμο πριν από την εκτέλεση.
Οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται ότι οι δύο άνδρες απαιτούν εκ νέου δίκη στο ανώτατο δικαστήριο.
Έως τώρα έχουν εκτελεστεί τέσσερις άνθρωποι σε σχέση με το κίνημα που έχει σαρώσει το Ιράν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ορισμένες προειδοποιήσεις για επικείμενες εκτελέσεις αποδείχθηκαν ψευδείς.
Οι Ιρανοί πρεσβευτές στην Ευρώπη εξακολουθούν να καλούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις εκτελέσεις δύο ανδρών το Σάββατο, ενώ το Ιράν πρέπει να εξετάσει εάν θα αγνοήσει τη διεθνή καταδίκη για την έλλειψη δίκαιης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους της επιλογής τους για τους κρατούμενους.
Η άγρια καταστολή της Τεχεράνης εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα συνομιλιών για μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία, ωθώντας μέρος του ιρανικού καθεστώτος σε στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία ως εναλλακτική λύση.
Οι εκτελέσεις του Σαββάτου
Η εκτέλεση δύο ανδρών, του Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και του Μοχάμαντ Χοσσεΐνι, το Σάββατο οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στην επιβολή κυρώσεων.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, χαρακτήρισε τις εκτελέσεις ως «αποκρουστικές», προσθέτοντας ότι η Γαλλία επανέλαβε την αντίθεσή της στη θανατική ποινή.
Γάλλοι γερουσιαστές κατέθεσαν ψήφισμα καλώντας την ΕΕ να τερματίσει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση».
Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις εκτελέσεις, λέγοντας: «Άλλες δύο ζωές χάθηκαν από παράλογες εκτελέσεις από το ιρανικό καθεστώς».
Η Νασρίν Σοτουντέχ, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, είπε ότι δεν είχε επιτραπεί η δίκαιη διαδικασία, μετατρέποντας τις εκτελέσεις σε «ανοιχτή δολοφονία».
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την κριτική, λέγοντας: «Τα σχόλια των αυτοαποκαλούμενων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γεμάτα με ρατσιστικές σκέψεις».
Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Σάλεχ Μιρχασεμί, πρωταθλητής του καράτε, καταδικάστηκε σε θάνατο, μαζί με άλλους δύο.
Ο Αμίρ Νασρ Αζαντάνι, πρώην ποδοσφαιριστής, καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση.
Το χιτζάμπ παραμένει
Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Συμβούλιο έκλεισε την πόρτα για τη χαλάρωση των κανόνων γύρω από το χιτζάμπ, σημειώνοντας σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, ότι οι δυτικές κοινωνίες είχαν καταστρέψει την οικογένεια προωθώντας τη γυναικεία σεξουαλικότητα.
«Η κάλυψη κάνει μια γυναίκα να αναγνωρίζεται στην κοινωνία από τις σκέψεις και την προσωπικότητά της, όχι από το σώμα και την ομορφιά της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που έχουν προσφέρει οι θρησκείες, ειδικά το Ισλάμ, στις γυναίκες, κάτι που την υποχρεώνει να τηρεί το χιτζάμπ, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρέπειά της και να μην πωλείται ή κυκλοφορεί σαν εμπόρευμα».
Guardian