ΗΠΑ: Βαριά ήττα για τη Λιζ Τσέινι, αντίπαλο του Τραμπ, στο Γουαϊόμινγκ

Έτοιμη να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα

Η βουλεύτης Λιζ Τσέινι, η πιο δυνατή φωνή μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που εναντιώνονται στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπέστη χθες Τρίτη βαριά ήττα στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ για την ανάδειξη της υποψήφιας για την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Χάριετ Χάγκεμαν, που υποστήριξε ο κ. Τραμπ.

 

 

 

Η Τσέινι, 56 ετών, είναι μαύρο πρόβατο για τον δισεκατομμυριούχο αφότου έγινε μέλος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του Τραμπ στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Με το 18% των ψηφοδελτίων που αναμενόταν να κατατεθούν να έχουν καταμετρηθεί, η Χάγκεμαν προηγούνταν με 65,1% έναντι 30,3% της Τσέινι, σύμφωνα με την εταιρεία Edison Research.

Αφότου η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι έγινε συμπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σε αντίποινα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον της «άπιστης και πολεμοκάπηλης» εχθρού του, ρίχνοντας όλο του το βάρος για να υποστηρίξει την αντίπαλό της Χάριετ Χάγκεμαν, δικηγόρο 59 ετών μεγαλωμένη σε ράντσο, στο πλευρό της οποίας έκανε εκστρατεία στα τέλη Μαΐου.

Η Τσέινι περιέγραψε την ήττα της ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην πολιτική της σταδιοδρομία καθώς απευθυνόταν σε μια μικρή ομάδα υποστηρικτών, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της.

«Η δουλειά μας απέχει πολύ από το να τελειώσει», είπε το βράδυ της Τρίτης. Αφήνοντας να υπονοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στο κόμμα της πρόσθεσε: «Έχω πει από τις 6 Ιανουαρίου ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι ποτέ ξανά στο Οβάλ Γραφείο — και το εννοώ».

Στην πολιτεία όπου ο κ. Τραμπ κέρδισε πάνω από το 70% των ψήφων το 2020, η Χάριετ Χάγκεμαν τάσσεται αξιοσημείωτα υπέρ της θεωρίας του Τραμπ ότι η έκβαση των εκλογών του 2020 ήταν το αποτέλεσμα «κλοπής», ότι ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος κέρδισε, παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ