ΗΠΑ: Συνεργασία για αναπτυξιακά έργα στο Κόσοβο

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

Νέα εποχή για το Κόσοβο.

 

Οι ΗΠΑ προχωρούν άμεσα στην υλοποίηση της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου από την Σερβία και το Κόσοβο στον Λευκό Οίκο.

 

 

Αυτό αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Πρίστινα με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, αμερικανική κρατική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για το Κόσοβο, πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ.

 

 

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν και εκπρόσωποι οικονομικών φορέων, οι οποίοι επισκέφτηκαν την Αθήνα, όπως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης (DFC) ‘Ανταμ Μπόιλερ, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Ζάις, η πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερτλι Ριντ, κ.α.

 

 

«Με την παρουσία μας δηλώνουμε την αφοσίωση μας στην εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων Σερβίας -Κοσόβου. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν λέει κούφια λόγια αλλά αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει τον λαό του Κοσόβου» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρένελ μετά την συνάντηση που είχε η αμερικανική αντιπροσωπεία με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ ανήγγειλε επίσης την άφιξη στο Κόσοβο, σε ένα μήνα, τεχνοκρατών από τις ΗΠΑ που θα εξετάσουν όλα τα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν με την Σερβία προτείνοντας λύσεις. Επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα με την βοήθεια των ΗΠΑ που θα φέρουν οικονομική ανάπτυξη. Ο Γκρένελ ανέφερε πως έχει εντολή από τον πρόεδρο Τραμπ να πράξει ότι είναι δυνατόν για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της περιοχής.

 

 

Ξεκινούν μεγάλα έργα αναβάθμισης στο Κόσοβο

 

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνάντηση που είχε με τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας επισημαίνοντας ότι θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα και θα γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Χότι εξήρε τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με την Σερβία επισημαίνοντας ότι «η παρουσία της αμερικανικής αντιπροσωπείας υποδηλώνει την αποφασιστικότητα και την σοβαρότητα με την οποία ο Τραμπ αντιμετωπίζει την κατάσταση».

 

 

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι σε ειδική τελετή απόψε απένειμε στον Ρίτσαρντ Γκρένελ το «παράσημο της Τιμής» για την προσφορά του στην εδραίωση της ειρήνης. Σήμερα τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα επισκεφτούν το Βελιγράδι όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς.