ΗΠΑ: Σκληρή κριτική στον Μπάιντεν για το μεταναστευτικό στα σύνορα με το Μεξικό

Από την Κυριακή οι αμερικανικές αρχές έχουν απελάσει περισσότερους από 500 Αϊτινούς από το αυτοσχέδιο κέντρο υποδοχής στο Ντελ Ρίο - Οι μετανάστες έφθασαν με πτήση στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς

Σε νέο γύρο απελάσεων προσφύγων και μεταναστών από την Αϊτή ετοιμάζονται να προχωρήσουν το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που οι χαοτικές εικόνες από τα σύνορα των δύο χωρών οδηγούν σε κύμα έντονων επικρίσεων εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη διαχείριση της κρίσης. Από την Κυριακή οι αμερικανικές αρχές έχουν απελάσει περισσότερους από 500 Αϊτινούς από ένα αυτοσχέδιο κέντρο υποδοχής που φιλοξενούσε χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή στην αμερικανική πλευρά των συνόρων, δίπλα στην κωμόπολη Ντελ Ρίο του Τέξας. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε χθες πως οι πτήσεις απέλασης στην Αϊτή θα συνεχιστούν, ενώ ταυτόχρονα το Μεξικό έχει ξεκινήσει να στέλνει δεκάδες μετανάστες με λεωφορείο πίσω στα σύνορά του με τη Γουατεμάλα, στον Νότο.

Παράλληλα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη πως αρκετοί μετανάστες από την Αϊτή που είχαν κατασκηνώσει στην παραμεθόρια πόλη του Τέξας έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι, αντικρούοντας τις δηλώσεις του επιτελείου Μπάιντεν για άμεσες απελάσεις μεγάλης κλίμακας.

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω μιας ύστατης προσπάθειας να αδειάσει το αυτοσχέδιο κέντρο υποδοχής κάτω από τη γέφυρα του Ντελ Ρίο, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, φιλοξένησε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο, δίπλα σε μια πόλη με πληθυσμό 35.000 ατόμων. Τα κριτήρια για να αποφασιστεί ποιος θα μεταφερθεί πίσω στην Αϊτή και ποιος θα αφεθεί ελεύθερος στις ΗΠΑ παραμένουν νεφελώδη, ωστόσο οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως οι ανύπαντροι ενήλικοι απαρτίζουν κατά κύριο λόγο την ομάδα προτεραιότητας για τις πτήσεις απέλασης.

Την ίδια στιγμή στην Αϊτή, δεκάδες απεγνωσμένοι μετανάστες προσπάθησαν να σπεύσουν πίσω στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Πορτ-ο-Πρενς, πετώντας πέτρες και παπούτσια στο αεροπλάνο. Αρκετοί από αυτούς έχασαν τα πράγματά τους στη συμπλοκή που κλιμακώθηκε καθώς παρενέβη η τοπική αστυνομία.

Αμερικανοί πολιτικοί εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος επέκριναν έντονα τον χειρισμό της κατάστασης από τον Μπάιντεν, ενώ ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι τον χαρακτήρισαν «καταστροφή». «Η πολιτική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως γίνεται η προεπιλεγμένη προσέγγιση υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Χουλιέν Κάστρο, αναφερόμενος στην απόφαση του Μπάιντεν να συνεχίσει την απομάκρυνση μεταναστών υπό την πρόφαση της υγειονομικής απειλής της πανδημίας, παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο.

 

Ερευνα για τα λάσα

Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αρχές αρχίζουν έρευνα για ένα περιστατικό κατά το οποίο έφιπποι Αμερικανοί συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν τα λάσα τους σαν μαστίγια για να εκφοβίσουν μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Οι απελάσεις πραγματοποιούνται εν μέσω βαθιάς αστάθειας στη μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής, το πιο φτωχό κράτος του Δυτικού Ημισφαιρίου, όπου η δολοφονία του προέδρου, η αυξανόμενη βία συμμοριών και ένας μεγάλος σεισμός έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανές χάος.