Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνει η είδηση που έχει προκαλέσε σάλο στις ΗΠΑ με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, για την χρηματοδότηση ενός πειράματος με σκυλιά, όπου μύγες τα τρώνε ζωντανά, αφού πρώτα οι επιστήμονες τα ακινητοποιούν, εγκλωβίζοντας τα κεφάλια τους μέσα σε κλουβιά.
Τα πειράματα έγιναν με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, του οποίου διευθυντής είναι ο Φάουτσι από το 1984.
Δεκάδες Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους όχι μόνο για την απαράδεκτη μέθοδο του πειράματος, αλλά και για την χρησιμότητά του, καθώς δαπανήθηκε μία περιουσία.
Πολλοί από αυτούς, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, συνέταξαν μία επιστολή με επικεφαλής την βουλευτή Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, διατρανώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για το πείραμα.
Ο Φάουτσι, όπως αναφέρει η «Daily Mail», κατηγορείται ότι δαπάνησε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια σε πειράματα με κουτάβια, τα οποία παγιδεύονται σε κλουβιά έτσι ώστε οι μύγες να μπορούν να τα φάνε ζωντανά.
Στην επίμαχη επιστολή, την οποία συνυπογράφουν 24 βουλευτές, επισημαίνεται ότι είναι κατακριτέα η κατάχρηση κεφαλαίων και ζητούν απαντήσεις από τον Φάουτσι. Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση ισχυρίζεται ότι αυτή ενέκρινε τις δοκιμές νέων φαρμάκων.
Όπως αναφέρει το σχέδιο «White Coat Waste Project», ο Αμερικανός επιδημιολόγος έστειλε 375.800 δολάρια σε ένα τυνησιακό ερευνητικό εργαστήριο, με τους επιστήμονες να χορηγούν στα κουτάβια ένα πειραματικό φάρμακο. Το σχέδιο αυτό επισημαίνει ότι τα κεφάλια τους ήταν παγιδευμένα σε κλουβιά με τις σκνίπες να τα τρώνε ζωντανά.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση αποκάλυψε, επίσης άλλα τρία ανάλογα πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Φάουτσι. Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον διακεκριμένο επιστήμονα έως τις 19 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Daily Mail», o δρ. Άντονι Φάουτσι δέχεται πυρά και από τα δύο κόμματα εφόσον, όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους, χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων για τα σκληρά πειράματα.
Μια άλλη διαδικασία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τους αρμόδιους φορείς με το ποσό των 1,68 εκατομμυρίων δολαρίων, αφορούσε σε 44 κουτάβια με τους επιστήμονες να κόβουν τις φωνητικές τους χορδές για να σταματήσουν να γαβγίζουν.
Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο «White Coat Waste Project», ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά νόσησαν από την ασθένεια της «νόσου των λεγεωνάριων» προτού τα σκοτώσουν.