ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο για το κλίμα και την υγεία την επόμενη εβδομάδα

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται το σημαντικότερο που έχει καταρτιστεί ποτέ στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι θα επικυρώσει το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 430 δισεκ. δολαρίων για το κλίμα και τη δημόσια υγεία την επόμενη εβδομάδα.

 

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται το σημαντικότερο που έχει καταρτιστεί ποτέ στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θεωρείται πως θα βάλει τη χώρα στον σωστό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πέραν αυτού, θα επιτρέψει να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων.

Η οριστική έγκρισή του από το Κογκρέσο αποτελεί πολιτική νίκη που ήθελε διακαώς ο κ. Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Σχεδιάζω να υπογράψω» το κείμενο «την επόμενη εβδομάδα», ενώ «την 6η Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε γιορτή στον Λευκό Οίκο για να τιμήσουμε αυτό το ιστορικό νομοθέτημα», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω Twitter.

 

Το Κογκρέσο εγκρίνει το σχέδιο νόμου για το κλίμα και την υγεία που ήθελε ο Μπάιντεν

 

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες Παρασκευή οριστικά το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις που ήθελε ο Τζο Μπάιντεν στους τομείς του κλίματος και της υγείας, προσφέροντας μείζονα πολιτική νίκη στον Δημοκρατικό πρόεδρο, ενώ απομένει διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες ώσπου να διεξαχθούν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.

Χάρη στην οριακή πλειοψηφία τους, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασαν το σχέδιο νόμου αυτό, που προβλέπει δημόσιες επενδύσεις 430 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την έγκρισή του από τη Γερουσία προ ημερών. Το κείμενο, που θεωρείται ότι θα βάλει τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μένει πλέον μόνο να επικυρωθεί από τον κ. Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για το Κλίμα – 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Με την μεταρρύθμιση αυτή, ένας Αμερικανός θα λαμβάνει μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην στέγη θα επιδοτείται με το 30% του κόστους.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση της αντοχής των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πολλαπλασιασμός των οποίων συνδέεται απευθείας με την κλιματική αλλαγή.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε έκπτωση φόρων θα προσφερθούν στις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες ως ενίσχυση στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, ένα μέτρο που επικρίθηκε με δριμύτητα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συντάχθηκε τελικά με το κείμενο που παρουσιάσθηκε, ελλείψει πιο φιλόδοξης συμφωνίας έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην υγεία και την σταδιακή μείωση της τιμής ορισμένων φαρμάκων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στις ΗΠΑ δέκα φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες.

Ομως οι προοδευτικοί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους για παιδικούς σταθμούς και δημόσια πανεπιστήμια, καθώς και για την βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων.

Παράλληλα με τις μαζικές επενδύσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την επιβολή νέου ελάχιστου φόρου 15% σε όλες τις εταιρείες τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στόχος της ρύθμισης, να εμποδισθούν μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τα κενά του νόμου που μέχρι σήμερα τους επέτρεπαν να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερους φόρους από αυτούς που θα έπρεπε θεωρητικά να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει 258 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος κατά την διάρκεια των δέκα επομένων ετών.