Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για να συζητήσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού ο οποίος πιέζει ολοένα περισσότερο τα αμερικανικά νοικοκυριά, διαβεβαιώνοντάς τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα έχει ελευθερία χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
«Ο πρόεδρος υπογράμμισε στον κ. Πάουελ κατά τη συνάντηση που είχαν αυτό που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει με συνέπεια, όπως και σήμερα – ότι σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντίζι, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική».
Ο Ντίζι τάχθηκε υπέρ μιας «μεταβατικής περιόδου» για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Fed ανεβάζει τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Τρέξαμε σε αυτό το πρώτο σκέλος της κούρσας με πολύ γρήγορο ρυθμό που μας έβαλε σε ισχυρή θέση έναντι άλλων, αλλά αυτός είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να ελιχθούμε και να στραφούμε σε μια πιο σταθερή και ανθεκτική ανάπτυξη», είπε ο Ντίζι. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσουμε… όλα αυτά τα κέρδη (στην αγορά εργασίας)», συμπλήρωσε.
Οι επαφές του Μπάιντεν με τον Πάουελ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την προσέγγιση που είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε συστηματικά τον επικεφαλής της Fed για τις αποφάσεις του σχετικά με τα επιτόκια και τον απειλούσε ακόμη και με αποπομπή.
Η συνάντηση, η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών μετά την πρόσφατη επικύρωση από τη Γερουσία της δεύτερης θητείας Πάουελ στο τιμόνι της Fed, πραγματοποιήθηκε καθώς η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών οδήγησαν τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών.
Σε ένα σύντομο σχόλιο πριν από τη συνάντηση, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στις επαφές του με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα συζητούσε «την κορυφαία προτεραιότητά» του, η οποία είναι «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού».