Quantcast

ΗΠΑ: Με τον αντιπρόεδρο της Κίνας θα συναντηθεί η υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη

Η συνάντηση της Τζέντ Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε θα γίνει στην Ελβετία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε στην Ελβετία μεθαύριο, Τετάρτη, για να ανταλλάξουν απόψεις για τις οικονομικές εξελίξεις και να εμβαθύνουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση της Γέλεν με τον Λιου εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης των δύο χωρών να εργαστούν για τη χαλάρωση των εντάσεων μετά τις συνομιλίες που είχαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία τον Νοέμβριο.

Η Γέλεν θα συναντήσει τον Λιου στη Ζυρίχη την παραμονή της επίσκεψής της σε τρεις χώρες της Αφρικής, όπου θα εστιάσει στην ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με μια ήπειρο που αποτελεί εδώ και καιρό το επίκεντρο του κινεζικού εμπορίου και των επενδύσεων, και σε θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ ολοκληρώνει ένα ταξίδι σε πέντε χώρες της Αφρικής, το 33ο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η Αφρική είναι ο προορισμός της πρώτης περιοδείας στο εξωτερικό του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών για το νέο ημερολογιακό έτος.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο από το National Public Radio, η Γέλεν παραδέχθηκε πως η Κίνα διαδραμάτισε “ηγετικό ρόλο” στον δανεισμό και στο εμπόριο με αφρικανικές χώρες, είπε όμως πως οι Αφρικανοί ηγέτες κατέστησαν σαφές σε μια διάσκεψη τον περασμένο μήνα στην Ουάσινγκτον πως επιδιώκουν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους των ΗΠΑ.

“Είναι σαφές πως θέλουν να διευρύνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε πολλά μέρη του κόσμου και βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν κρίσιμο εταίρο σε αυτή την επέκταση. Και αυτό είναι κάτι που είναι επίσης σημαντικό”, είπε η Γέλεν.

Ο όγκος του εμπορίου της Κίνας με την Αφρική είναι περίπου τετραπλάσιος εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πεκίνο έχει γίνει ένας σημαντικός πιστωτής προσφέροντας φθηνότερα δάνεια — συχνά με ασαφείς όρους και παράπλευρες απαιτήσεις– σε σχέση με τους Δυτικούς δανειστές. Όμως ορισμένες αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Ζάμπια, δυσανασχετούν για τον κινεζικό δανεισμό και αναζητούν εναλλακτικές, δήλωσαν οικονομικοί αναλυτές.

Κατά τη συνάντηση της Γέλεν με τον Λιου αναμένεται να θιγούν το θέμα του χρέους και άλλες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Γέλεν έχει επικρίνει κατ΄επανάληψη το Πεκίνο — που είναι τώρα ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο– επειδή δεν προχωρά πιο γρήγορα στην αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχών χωρών στην Αφρική, και εκφράζει συχνά ανησυχίες για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Τον Ιούλιο, όταν μίλησε με τον Λιου τηλεφωνικώς, η υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μίλησε επίσης “ειλικρινά” για τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην παγκόσμια οικονομία, και τις “‘άδικες, μη προσανατολισμένες στην αγορά” οικονομικές πρακτικές της Κίνας.

Ο Λιου βρίσκεται στην Ελβετία για τις συναντήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις οποίες η Γέλεν δεν σχεδιάζει να παρευρεθεί. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν την Ουάσινγκτον εκεί, περιλαμβανομένης της Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο Κάθριν Τάι και του απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι.

Η Γέλεν είχε τρεις διαδικτυακές συναντήσεις με τον Λιου αφότου ανέλαβε καθήκοντα, και συναντήθηκε στο Μπαλί με τον διοικητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Λι Γκαννγκ. Ο Λιου θα παραιτηθεί φέτος στο πλαίσιο μιας αναδιαμόρφωσης της οικονομικής ηγεσίας της Κίνας που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, η πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι επίσης ανοικτή σε μια επίσκεψη στην Κίνα και πως προσβλέπει σε περισσότερες “εντατικές αλληλεπιδράσεις” με Κινέζους αξιωματούχους απ΄ό,τι στα πρώτα δύο χρόνια της τετραετούς θητείας του Μπάιντεν.

 

 

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ