Στόχος, μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ για covid-19 καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα.
Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον όλο το προσωπικό και οι 51.000 μαθητές των δημόσιων σχολείων θα πρέπει να ανεβάσουν αρνητικό τεστ covid-19 στον ιστότοπο της περιφέρειας προτού επιστρέψουν στις τάξεις την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα που υποβάλλονται πριν από την Τρίτη δεν θα γίνονται δεκτά, προειδοποίησαν οι αρχές. Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν τεστ στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους ή να χρησιμοποιούν αυτά που διαθέτουν ήδη.
Αντίστοιχες προσπάθειες για εκτεταμένα τεστ καταβάλλονται στην Καλιφόρνια, με τις αρχές της πολιτείας να έχουν δεσμευθεί ότι θα προσφέρουν δωρεάν τεστ για το σπίτι στο σύνολο των 6 εκατομμυρίων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε δημόσια σχολεία.
“Υπάρχει πολλή covid εκεί έξω (…) θα είναι μια δύσκολη αρχή”, σχολίασε η Μισέλ Σμιθ Μακντόναλντ διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας Παιδείας στην κομητεία Αλαμέντα.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 400.000 νέες μολύνσεις, κυρίως εξαιτίας του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Όμικρον. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν θετικοί στην covid-19 μετά τις συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα τις επόμενες εβδομάδες.
Τα σχολεία από τη Μασαχουσέτη ως το Μίσιγκαν και την πολιτεία της Ουάσινγκτον καθυστερούν την έναρξη των μαθημάτων για μερικές ημέρες και ζητούν από το προσωπικό και τους μαθητές να εκμεταλλευθούν το περιθώριο αυτό για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έχει δηλώσει ότι το κλείσιμο των σχολείων της πολιτείας θα πρέπει να αποτελέσει την έσχατη λύση. Όμως διευθυντές σχολείων ανησυχούν αν θα έχουν αρκετούς εκπαιδευτικούς και προσωπικό.
“Πιθανόν μεμονωμένα σχολεία να κλείσουν, είτε λόγω μιας έξαρσης κρουσμάτων είτε λόγω έλλειψης προσωπικού”, εκτίμησε η Μακντόναλντ.
Βάσει των νέων οδηγιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η Καλιφόρνια έχει μειώσει την περίοδο καραντίνας για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα στις πέντε ημέρες, από δέκα που ήταν.
Επιστήμονες και υγεινομικοί ανησυχούν ότι η νέα πολιτική δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που αναρρώνουν από τον ιό με διαφορετικό ρυθμό. Επίσης δεν απαιτείται η διενέργεια τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το άτομο δεν είναι πλέον μολυσματικό πριν από το τέλος της καραντίνας.
Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνιστούν στους πολίτες να έχουν ένα αρνητικό τεστ προτού βγουν από την καραντίνα και άλλες πολιτείες, όπως το Ιλινόι, δεν έχουν υιοθετήσει τις νέες οδηγίες των CDC.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι τα CDC σύντομα θα ξεκαθαρίσουν αν όσοι έχουν προσβληθεί από covid-19 θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να τερματίσουν την καραντίνα.
Το πόσο θα επηρεάσει το Όμικρον τα σχολεία της χώρας πιθανόν δεν θα είναι ξεκάθαρο μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ήδη οι γονείς και οι διευθύνσεις των σχολείων δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις οδηγίες που αλλάζουν και να κατανοήσουν πόσες δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 θα πρέπει να έχουν κάνει το προσωπικό και οι μεγαλύτεροι μαθητές για να θεωρούνται πλήρως ανοσοποιημένοι.
Αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το Όμικρον είναι πιο ήπιο σε σχέση με άλλα στελέχη του κορονοϊού, ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νοσηλειών στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς το Όμικρον εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.
Μέσε σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω covid-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 50% σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Την περίοδο αυτή στις πολιτείες Ντέλαγουερ, Μέριλαντ, Οχάιο αλλά και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον καταγράφονται περισσότερες νοσηλείες λόγω covid σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της πανδημίας. Το Ντέλαγουερ και το Οχάιο έχουν κινητοποιήσει μέλη της Εθνοφρουράς στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός ασθενών.
Τα σχολεία στην πόλη της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη περιφέρεια των ΗΠΑ, ανοίγουν κανονικά σήμερα, αλλά με περισσότερα τεστ για το σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές. Και αντί να μπαίνει σε καραντίνα ολόκληρη η τάξη, όταν βρεθεί ένα κρούσμα οι μαθητές θα υποβάλλονται σε rapid test τις επόμενες επτά ημέρες.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κάλεσε τους γονείς “να μην φοβούνται” καθώς στέλνουν τα παιδιά τους πίσω στο σχολείο.
“Το πιο ασφαλές μέρος για τα παιδιά είναι το σχολείο. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός”, διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στην εκπομπή “This Week” του ABC.