ΗΠΑ-Κίνα: Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ «σπάνε τον πάγο» στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής

O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα εκτραπεί σε «σύγκρουση» και ο κινέζος ομόλογός του κάλεσε σε καλύτερη «επικοινωνία» των δυο πλευρών

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσαν την ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην οποία πήραν μέρος στις 12:24 (ώρα Πεκίνου· 06:24 ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα εκτραπεί σε «σύγκρουση» και ο κινέζος ομόλογός του κάλεσε σε καλύτερη «επικοινωνία» των δυο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν για θέματα όπως η προέλευση της πανδημίας Covid-19 έως και το αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η άμεση επικοινωνία με τον Σι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κλιμακωθεί σε διαμάχη.

Όταν ο Μπάιντεν δήλωνε ότι οι δυο τους δεν είναι επ’ ουδενί «φίλοι»
Ο κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε στην αρχή της συζήτησης χρησιμοποιώντας μια έκφραση στα κινεζικά που αποδίδεται «παλιέ μου φίλε» τον αμερικανό ομόλογό του, παρότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε δημόσια τον Ιούνιο πως οι δυο τους δεν είναι επ’ ουδενί «φίλοι».

Η δήλωση αυτή έγινε όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μπάιντεν εάν θα ήταν διατεθειμένος να τηλεφωνήσει στον κ. Σι, σαν «παλιός φίλος προς παλιό φίλο», για να ζητήσει να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούσαν την προέλευση του νέου κορονοϊού.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά· αλλά δεν είμαστε παλιοί φίλοι. Πρόκειται απλά και μόνο για business», για τη διαχείριση κρατικών υποθέσεων, είχε αποκριθεί ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος.

«Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μια την άλλη»
Μολαταύτα ο κινέζος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση στην αρχή της συζήτησης με τον αμερικανό ομόλογό του, σε μια προσπάθεια να δείξει αληθινή καλή θέληση, όπως το είδε ο Ουάνγκ Χουιγιάο, πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μια την άλλη», είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Κάλεσε να αποκατασταθεί καλύτερη «επικοινωνία», να βαθύνει η διμερής «συνεργασία», να επιδιωχθεί «ειρηνική συνύπαρξη». Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» έναντι του υπόλοιπου κόσμου, εγγυώμενες πως η διμερής σχέση δεν θα οδηγηθεί σε τροχιά σύγκρουσης, είπε. Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες και η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν πρέπει να παίζουν παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος, πρόσθεσε.

Αλλά και ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένα ή αθέλητα».